Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, mam problem z ALSĄ po kompilacji kernela. Mianowicie na dystrybucyjnym kernelu wszystko smiga, dzwiek jest, alsaconf poprawnie wykrywa karte zintegrowaną (Realtek ALC850, dziala na module snd_via82xx).
W kernelu kompilowanym dźwięk jest (amaroK gra) natomiast alsaconf nie wykrywa żadnej karty (mam tylko zintegrowana). i przez to np. kadu ktory ma zainstalowany modul dzwiekowy do ALSY nie odtwarza dzwiekow. Tak samo gra quake 2, ktora odpalam z konsoli, wypisuje mi "cannot open /dev/dsp"
Z czym moze byc zwiazany problem? w kernelu wkompilowalem obsluge dzwieku i alsy na stale, powyrzucalem niepotrzebne moduly dzwiekowe do kart ktorych nie mam, i zostawilem tylko ten jeden, snd_via82xx z ktorego wczesniej ALSA korzystala. Czy obejdzie sie bez rekompilacji kernela, czy trzeba bedzie zmieniac jakies opcje w konfigu?
w kernelu wkompilowalem obsluge dzwieku i alsy na stale
Na 90% z tym.
Pozdrawiam
alsa działa z mudułami - przekompiluj, zobaczysz
alsaconf to narzędzie do ładowania modułów kart dźwiękowych więc jeśli wkompilowałeś na stałe swoją, niczego nie ma prawa wykryć.
Co do /dev/dsp to zaznaczyłeś opcję odpowiedzialną za to w jądrze?
OSS PCM (digital audio) APi
w Device drivers/Sound/Advanced Linux Sound System
Hm.. przed chwila odpalilem make menuconfig i zauwazylem ze nie wkompilowalem cos tam z OSS, i pisalo ze jest to emulacja /dev/dsp* właśnie - sprawdzę jaki jest od tego moduł (wzialem to jako modul) i moze zadziala...
zielony_83: wlasnie tego nie wkompilowalem, ale zaladowalem modul od tego i nadal nie dziala. co do wkompilowania na stale modulu od mojej karty dzwiekowej, to jak myslicie, jak zapodam to jako <M> to bedzie dzialalo?
to ide sprobuje ustawic snd_via82x jako modul i skompiluje jajo jeszcze raz..
//edit: problem rozwiazany - chodzilo o to ze kadu nie zapamietywal ustawienia wtyczki dzwiekowej alsa sound i ciagle probowal otworzyc dzwiek za pomoca zewnetrznego programu :) gdzies tu nizej widzialem topic jak to rozwiazac to sprawdzę tam i zaraz sobie to zrobie... a co to alsaconf to juz wykrywa mi normalnie dzwiekowke :)
Ave
Apropos "cannot open /dev/dsp" to mialem podobny problem
(przy kernelu standardowym) . Roziwazanim okazala sie nastepujaca komenda:
chmod -R 777 /dev/dsp
NIemniej trzeba bylo ja wykonywac po kazdym rurchomieniu kompa.
Napisalem wiec skrypt i dodalem go do /etc/initd.
( Jak to zrobic .. opisane we faq'u )
http://www.dug.net.pl/faq/faq-6-95-rc.x_szybkie_dopisywanie.php
a ten skrypt mial postac
#!/bin/bash
chmod -R 777 /dev/dsp
THX wielkie, to co napisales wyzej przyda mi sie w dwoch rzeczach.
a skrypcik ktory sobie wrzuce do /etc/init.d/ będzie wykonywany spod roota?