Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
iptables -P INPUT DROP iptables -A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp --dport 4662 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p icmp --icmp-type echo-reply -j ACCEPT iptables -A INPUT -p icmp --icmp-type network-unreachable -j ACCEPT iptables -A INPUT -p icmp --icmp-type host-unreachable -j ACCEPT iptables -A INPUT -p icmp --icmp-type port-unreachable -j ACCEPT iptables -A INPUT -p icmp --icmp-type fragmentation-needed -j ACCEPT
Pytanie mam takie: czy regułki na icmp w praktyce cokolwiek tutaj zmieniają? Tzn. czy pakiety icmp, które mogą być przydatne np. przy wykrywaniu PMTU lub innych problemów nie załapią się do regułki state? Bo zastanawiam się czy nie wywalić tych pięciu linijek, chociaż kiedyś słyszałem, że niedobrze jest ciąć ICMP, ale nie wiem dokładnie na czym mogą polegać problemy i które pakiety będą dodatkowo odrzucane.