Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chciałem sobie zainstalować sterowniczki do karty graficznej
odpalam sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-8756-pkg1
no i nie mogę zainstalować wywala błąd
Unable to determine the version of the kernel sources located in '/lib/modules/2.6.18-4-k7/build'. Please make sure you have installed the kernel source files for your kernel and that they are properly configured; on Red Hat Linux systems, for example, be sure you have the 'kernel-source' RPM installed. If you know the correct kernel source files are installed, you may specify the kernel source path with the '--kernel-source-path' command line option.
i co tu zrobić
Jeśli nie masz, zainstaluj aptem źródła swojego systemu i skonfiguruj je. Jeśli to nie pomoże, to dodaj opcję:
--kernel-source-path=ścieżka_do_źródeł
do instalatora. Jeśli i to nie wystarczy, to dopisz jeszcze:
-k `uname -r`
Trzeba by jeszcze sprawdzic czy ten sterownik na tym kernelu da sie zainstalowac.(I na tym xorgu)
Pozdrawiam
1.0-8756 chyba sie nie da wszystko robie tak jak trzeba pewnie za stare sterowniki no cóż sciągne nowe..
jeszcze potrzebny jest pakiet linux-headers
racja divinity
To, że masz źródła nie wystarczy, ale muszą też być tam pliki tworzone podczas budowy oraz .config (ten akurat nie musi być nawet z tej wersji ;) - w ten sposób omija się Paravirtualization ).
Mozesz tez w katalogu z źródłami walnąć make prepare.
1.0-8756 chyba sie nie da wszystko robie tak jak trzeba pewnie za stare sterowniki no cóż sciągne nowe..
Wystarcz spojrzeć do changeloga, żeby stwierdzić, że wsparcie dla xorg 7.1 jest od 1.0-8774.
Choć błąd dotyczył w istocie braku nagłówków jądra. Czytanie tekstów na ten temat pomaga, bo niezależnie od metody, wymagania co do zainstalowanych komponentów są te same.
Jesli nie masz zbyt starej karty to polecam stery serii 9.
Ja np. uzywam 9631 gdyz jest ostatnim który wspiera moją karte.
Maja znacznie większą wydajność i gdybyś chciał się bawić w beryla itp to nie ma na nich najmniejszych problemów.
Pozdrawiam.
P.S.Brak linux-headers umknał mojej uwagi gdyz była mowa wczesniej o zródłach jądra co było dla mnie równoznaczne z zasygnalizowaniem problemu.