Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam! mam takie pytanie: wie ktoś może jak zrobić klaster??
Mam jeden serwer unixowy i chciałe zorbic tak żeby cały system z danymi z wszystkim szedł równolegle na inny sprzęt i w momencie np awari tego serwera unixowego wszystko szło z tego drugiego. Był bym bardzo wdzięczny za jakiekolewiek informacje:)
hhhhhhhhhhmmmmmmmmmmm
jakiś software'owy raid? gdyby przez nfs udostępnić /dev to chyba by dało radę?
ja tam nie wiem, zielony jestem, nigdy nie próbowałem, tylko taki pomysł dziwny miałem.
plan 9 from bell labs pewnie chętnie by się tym zajął.
chodzi właśnie o cos w stylu raidu o którym wspomniałeś! tyle ze robi sie to za pomoca klastra ale niewiem jak??? Ściągnęłem ParallelKnoppixa ale zabardzo niemoge sie połapac. Na stronie domowej są screenshoty ale niebardzo wiem jak tego uzy żeby połączyc ze sobą dwie równolegle pracujące maszyny. Podobno na ParallelKnoppixie mozna zrobi klaster w 5 minut tylko ciekawi mnie jak? Jak dokładnie maszyny połączy itd.
Może tak:
Dane można synchronizować przez rsync.
Można napisać skrypt który sprawdza okresowo czy drugi serwer udostępnia usługi, jeśli tak to okresowo synchronizuje dane, jeśli nie do sam je udostępnia (ma kopię przez rsync). I odwrotnie..
Mam takie coś w centrali telefonicznej (pracuje pod dosem) jeden komp jest główny drugi rezerwowy, rezerwowy co jakiś czas sprawdza czy główny działa, jeśli tak to nic nie robi, jeśli nie to sam staje się głównym. Każdy komp przy starcie sprawdza czy drugi nie udostępnia usług, jeśli tak to ustawia się jako rezerwowy itd.
zna ktoś może jakieś stronki po polsku jak używać parelellKnoppix albo dcc live???