Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy jest możliwość zrobienia takiego myku:
Mam u siebie w domu komputer z Linuksem. Wszystko ładnie skonfigurowane. Jestem sobie w szkole i przypomniało mi się że muszę coś na swoim kompie zrobić. Na szczęście w szkole mam Linuksa. Czy mogę w tym przypadku w jakiś sposób skorzystać z konta na moim komputerze domowym? Czy mogę też uruchomić wszystko w trybie graficznym? Jeśli jest taka możliwość to co mam w googlach wpisywać (aby uzsykać informacje na ten temat)? A może podacie jakieś gotowe adresy?
Możesz połączyć sie ze swoim kompem przez ssh( oczywiście w szkole musisz mieć odblokowany port 22 ). Wtedy jeśli masz u siebie postawiony ssh-server to łączysz się i działasz. i nie koniecznie spod linuxa tylko. Z pod windowsa możesz się połączyć np programem putty.
kto mu broni odpalić sobie ssh na innym porcie?
problem bedzie jak jestes za NATem lub PATem, bo bedziesz mial IP z puli prywatnej
problem bedzie jak jestes za NATem lub PATem, bo bedziesz mial IP z puli prywatnej
hamachi
oczywiście w szkole musisz mieć odblokowany port 22
użyj mindterm czy jakoś tak (aplet w javie implementujący tekstowklepywalno-wyświetlającą połówkę typowego połączenia ssh)