Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Istnieje takie coś jak emulator konsoli linuksa w windowsie (bez instalacji linuksa)? Chodzi dokładnie o emulację jakichś prostych skryptów (żeby if-y obsługiwało, tworzenie plików itp). Kolega mi dupę zawraca żebym mu takie coś znalazł. Jakby ktoś coś na ten temat wiedział wiedział to proszę o info. Myślałem żeby sobie linuksa zainstalował na jakiejś małej partycji i emulował ale jemu to nie pasuje.
cygwin?
W VISTA Enterprise jest podobno zawarty jakiś "podsystem UNIX`owy" ;)
masz na myśli powershell?
co to jest za shit to sobie wyobrazić nie mogę. używają backtick jako znaku ucieczki, a wszystkie pipe'y działają na obiektach (więc niewiele softu napisanego w czystym C zadziała zgodnie z przeznaczeniem). ogólnie to koleś który na początku lat 80 w 6 tygodni napisał QDOS (quick&dirty operating system, kupiony potem przez bila) odpieprzył kawał gówna, co to wogóle jest za pomysł nadawać partycjom litery, albo używać backslasha jako delimitera katalogów. najpierw dos, a potem windows - były "defective by design" od samego początku.