Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
instaluje XP i ciagle w tym samym miejscu sie resetuje
instaluje debiana:
crc error -- system halted
co jest grane?
ram dobry (sprawdzone)
dysk dobry (sprawdzone)
i sata i ata i rozne tasmy
plyta glowna nowa (sprawna ;-) )
zasilacz sprawny
procesor?
ratujcie ;)
nie podkręcałeś tam czegoś? zobacz jeszcze w biosie jak tam temperatura
nie podkręcałeś tam czegoś? zobacz jeszcze w biosie jak tam temperatura
nie podkrecalem.
tem proca 60*C
P4 3.2 GHz s478
Rozkręć komputer, przeczyść styki elementów sprężonym powietrzem i spirytusem a potem wsadź wszystko z powrotem. U mnie co ok pół roku muszę taki zabieg wykonać bo jak tego nie zrobię to mi się co 15 minut wiesza i nie da się z tym nic zrobić. Nawet jak to nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi. A w jakim miejscu xp komp się resetuje (tak dokładniej). Sprawdź też napięcie dawane z zasilacza bo może się zrąbał a o tym nie wiesz. Jak dobrze pamiętam to:
kabelek żółty - +12V
niebieski - -12V
czerwony - +5V
biały - -5V
pomarańczowy - +3,3V
i czarny to oczywiście masa - 0V
Rozkręć komputer, przeczyść styki elementów sprężonym powietrzem i spirytusem a potem wsadź wszystko z powrotem. U mnie co ok pół roku muszę taki zabieg wykonać bo jak tego nie zrobię to mi się co 15 minut wiesza i nie da się z tym nic zrobić. Nawet jak to nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi. A w jakim miejscu xp komp się resetuje (tak dokładniej).
komp czysciutki :)
w wiesza sie hmm wczytam mu sterownik od sata i cos tam pozniej chyba sobie zaczyna kopiowac z cd i pyk ;-)
Ale pyk bo się resetuje czy dysk bądź cd-rom robi pyk?
pyk w sensie reset ;)
calos jest spowodowana tym (opis na elektrodzie):
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=36 … ight=#3695076
Ale pyk bo się resetuje czy dysk bądź cd-rom robi pyk?
pyk w sensie reset ;)
calos jest spowodowana tym (opis na elektrodzie):
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=36 … ight=#3695076
tylko, ze plyta i ram sa juz nowe.
crc error — system halted
Błąd sumy kontrolnej, być może uszkodzona lub źle nagrana płyta (obraz)
Sprawdz czy zasilacz ma wystarczającą moc.
Sprawdz czy dokładnie zamocowano radiator na procesorze/mostku północnym (używając pasty silikonowej).
crc error — system halted
Błąd sumy kontrolnej, być może uszkodzona lub źle nagrana płyta (obraz)
Też miałem to napisać ale takie resety mają miejsce w windowsie i w debianie więc to nie płyta (chyba że obie są źle nagrane w co wątpię). Jeszcze mi się taka sytuacja zdarzyła (że się komp resetował) jak za słaba bateria w biosie była (przy kompie - zabytku) ale u ciebie to raczej odpada (choć można sprawdzić). Jak masz możliwość to będziesz musiał powymieniać wszystkie części z innym komputerem i może wykryjesz uszkodzony element (ale poczyść te wtyki i złącza bo może pomóc). Jeszcze może być coś w biosie podtaktowane (przez przypadek lub umyślnie a o tym zapomniałeś) albo źle ustawione. Weź jakąś książkę i poustawiaj wszystkie opcje po kolei tak jak ma być (książka może być bardzo pomocna bo mało kto zna wszystkie opcje biosu). W ostatecznmości może pomóc wgranie nowego biosu. I tu się moje pomysły kończą.
Nie jest to przypadkiem płyta Asrock?? - jedynym ratunkiem było wgranie systemu na innym kompie. Ta płyta do dziś to ma.
Nie jest to przypadkiem płyta Asrock?? - jedynym ratunkiem było wgranie systemu na innym kompie. Ta płyta do dziś to ma.
ASROCK P4VT8 - nie zalamuj mnie :|
PS
bios wgralem najnowszy.
Że niby asrock produkuje płyty na których nie da się zainstalować żadnego systemu? W czym dokładnie jest problem?
Nie wiem ;) probuje sie dowiedziec ;)
60 C to dużo za dużo jak na P4 na s478. Po godzinnym "obciążeniu" takiego kompa 3DMarkiem temperatura nie powinna przekroczyć 55-57 st C.
60 C to dużo za dużo jak na P4 na s478. Po godzinnym "obciążeniu" takiego kompa 3DMarkiem temperatura nie powinna przekroczyć 55-57 st C.
To straszna duża temperatura coś tu zaczńie śmierdzieć aż strach pomyśleć
To straszna duża temperatura coś tu zaczńie śmierdzieć aż strach pomyśleć
Wiesz - to moze byc tez jakis blad odczytu czujnika ... przeciez to tylko ashrock ;)
==========================================
oki dalem troszeczke wiecej pasty silikonowej jest okolo 45*C :)