Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
... jak ją odróżnić od niestabilnej?? bo mnie się już wszystko pokręciło i nie wiem. ;(
zaglądnij do pliku /etc/apt/sources.list
jeżeli przy nazwach serwerów będziesz miał napisane stable to masz Woody'ego
jeżeli testing yo Sarge
jeżeli unstable to Sid
Kurczę, znowu zadałem pytanie nie tak jak powinienem. Chodziło mi o to, że mam np. jądro z numerkiem 2.6.11.6 i nie wiem, czy ono stabilne, czy nie. I czy po numerkach pakietów, bibliotek, programów itp. jest tak samo.
No jak to jest jadro 2.6 to chyba jest stabilne. Wydaje mi sie ze te z numerkami parzystymi sa stabilne, a te z nieparzystmi niestabilne.
no dokładnie. jeśli wersja jądra to X.Y.Z, i Y jest parzyste to jest to wersja stabilna
No to co do kernela mam jasność. A czy z paczkami DEB jest tak samo??
A czy z paczkami DEB jest tak samo??
logicznie rozumując, trzeba się kierować wydaniem czyli
paczki dla woody stabilne
paczki dla sarge w fazie testów
paczki dla sid niestabilne
zasadniczo numery paczek deb to po prostu numery wersji programów, ale żadko się spotyka żeby ktoś stosował taką zasadę jak przy numeracji jądra
ogólnie jeśli to jest wersja z zerem na początku to znaczy że program jest jeszcze w powijakach i w uznaniu twórców nie osiągnęli oni jeszcze tego, co sobie zamierzyli. jeśli to jest 0.9xxx to znaczy że zbliżają się do tego celu. jeśli to jest release candidate, np. 1.0-rc2 to znaczy że łatają już ostatnie dziury i jeśli coś znajdą następnie wydadzą 1.0-rc3, a jak nie to zmienią numer na 1.0
No to teraz jest już pełna jasność :)))