Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
nie wiedziałem gdzie wrzucić ten post czy do kernela czy do sieci czy do software, no ale zdecydowałem tutaj. jak juz gdzieś tam wczesniej wspominałem nakładam łaty na jajko i iptables, chodzi mi o łate psd na 2.6.20, nałożyłem ją na dany kernel i skompilowałem, z iptables tak samo, niby wszystko ok. jak dam
iptables -A INPUT -m psd -j DROP
wywala mi (jestem teraz w pracy i nie wiem czy dobrze pamietam jakby co poprawie pozniej):
iptables: invalid argument
jak dam
iptables -m psd --help
to wyswietla mi pomoc. co jest nie tak? złe polesenia wydaje? wie moze ktos jak i co?? moze ma ktos działejącą łate psd na kernela 2.6.20?? sciaglem również kernel source-2.6.20 z mandrivy, rozpakowałem rpm-a i wyciągłem patcha psd na kernela, nałożyłem na swoje jajko i dalej to samo. moze w żródłach iptables cos trza pogrzebac przy psd. macie jakiegos pomysła?
dlaczego łaty dla psd nie nałozyłes z P-O-M ?
nakładałem wcześniej ale był taki sam rezultat. nie wiem czy sie myle czy nie ale psd nie ma w nowych p-o-m-ng znalazłem tą łate dopiero w p-o-m-ng z 20060308. jakies pomysły. Z tego co zauważyłem łata ta jest zaimplementowana w mandrivie, z tego co wiem ponieważ moj brat siedzi na tej dystrybucji pakiety sa tam bardzo szybko aktualizowane, np jądra i inne, jest to dystrybucja z pakietami na czasie, jadro ma juz 2.6.20 no ale iptables 1.3.5, dlaczego nie 1.3.7?? moze jest problem z psd na wowszych iptables i aby psd nie znikło z dystrybucji stosują jego starsza wersje? ma ktos jeszcze jakies pomysły
z 2.6.20 bawie sie tylko na deskopie z iptablesem 1.3.6,na serwer mysle ze zawczesnie dla tego kernela ,psd mam z patch-o-matic-ng-20060511 i chodzi ;)
dobrze rozumie ze łatałes 2.6.20 psd z pom 20060511 i wszystko ci hula?? iptables masz dystrybucyjne czy tez kombinowałeś cos z nim?? nakładałeś jeszcze jakies łaty??
tak ,2.6.20 jest dość mocno zmienionym kernelem poza tym p-o-m-ng to akurat tylko ten zaaplikował sie tak aby całość dobrze działała
fenks, bede probowec, zobaczymy co zdziałam, bede jeszcze pisac co wyszło, a i napisz czy tego pom nakładałes na debianowe zrodła iptables??
próbowałem z iptables 1.3.6 i łatą psd z pom-ng z 20060511 i dalej lipa. daje:
iptables -A INPUT -m psd -j DROP
i znowu:
iptables: invalid argument
co robie nie tak?? moze z czyms innym sie gryzie co nałożyłem??
patchuje jajko i je komp i inst. pozniej iptables patchuje , chmod +x extensions/.* i komp i inst. moze mi napiszesz szewczyk jak ty to robisz??krok po kroku i co nakładasz. w miedzyczasie pokombinuje jeszcze z iptables 1.3.5 bo w mandrivie na tym działa psd. pozdro