Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
miałem ostatnio cyrk z dyskiem w laptopie, przez co musiałem reinstalować system. Poprzedni miał nieco ponad miesiąc, więc od obecnego nie mógł się znacznie różnić wersjami pakietów.
Mam tylko problem z nazwami interfejsów. W poprzednim eth0 miałem sieciówkę na kabel, a eth2 przydzielał dla wifi wsadzanej na pcmcia. (eth1 to było jakieś firewire) Obecnie dla wifi przydzielił mi nazwę wlan0 (a oprócz tego gdy podniosę ten interfejs pojawia się też wifi0), a generalnie mi się to nie podoba i chciałbym wrócić do poprzedniego eth2 dla wifi na pcmcia.
W /etc/udev nie znalazłem wzmianki o tym, więc prosiłbym o podpowiedź, gdzie to zmienić :)
Za opis dzięki :) Nie na temat, ale przyda mi się do zabawy z serwerkiem.
Propos problemu, to zajrzałem głębiej i jednak znalazłem.
W pliku /etc/udev/persistent-net-generator.rules są regułki tworzenia interfejsów dla nowych urządzeń, a wyniki są zapisywane w /etc/udev/rules.d/z25_persistent-net.rules
Nie wiem tylko czemu wcześniej zaskoczyło jako eth2, a teraz wlan0, ale zmieniłem i działa :)
BTW. wifi0 jednak mi pozostał i nie ma do niego wpisu w w/w plikach, jakby ktoś przechodził obok i wiedział jak to wywalić to było by miło ;)
Za opis dzięki :) Nie na temat, ale przyda mi się do zabawy z serwerkiem.
Właśnie na temat. Udev odpowiada miedzy innymi za nazwy interfejsów, przeczytaj artykuł od Bodzia dokładnie, a sie przekonasz.
Lepiej uważać z własnymi nazwami interfejsów sieciowych. Np. iptraf nie pokazuje przemianowanych interfejsów.
Lepiej uważać z własnymi nazwami interfejsów sieciowych. Np. iptraf nie pokazuje przemianowanych interfejsów.
u mnie ładnie pokazuje eth1. Czy to chodzi o niestandardowe nazwy?
u mnie ładnie pokazuje eth1. Czy to chodzi o niestandardowe nazwy?
Tak. Np:
dialog
do_mnie
duzy
:]
Tak czy inaczej wysłałem całego Debiana w kosmos, bo sukinsyn se ubzdurał, że jak wkładam wifi to automatycznie załączał mu mode Managed i essid "test", co trzeba było ręcznie ściągać, żeby połączyło się z czymkolwiek.
Doszedłem do tego gdzie była różnica w nazwie interfejsu... System zawsze przydziela wlan0, ale jeśli wsadzę wifi podczas instalacji to nada jej eth2.
....co mnie ostatecznie zadowala, więc nie będę Was już zamęczać :D