Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Otoż postanowiłem zmienić rozdzielczość z 1024x768 na 1280x1024, na początku zrobiłem
# dpkg-reconfigure xserver-xfree86
i zaznaczyłem domniemaną rozdziałkę, po restarcie ixów jednak nadal była stara. Postanowiłem zedytować /etc/X11/XF86Config-4, wygląda on teraz tak:
Section "Files" # if the local font server has problems, we can fall back on these FontPath "unix/:7100" FontPath "/usr/lib/X11/fonts/misc" FontPath "/usr/lib/X11/fonts/100dpi:unscaled" FontPath "/usr/lib/X11/fonts/75dpi:unscaled" FontPath "/usr/lib/X11/fonts/Type1" FontPath "/usr/lib/X11/fonts/Speedo" FontPath "/usr/local/share/fonts" FontPath "/usr/share/fonts" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts" FontPath "/usr/share/fonts/truetype" FontPath "/usr/share/fonts/type1" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1" FontPath "/usr/share/fonts/wine" EndSection Section "Module" Load "GLcore" Load "bitmap" Load "dbe" Load "ddc" Load "dri" Load "extmod" Load "freetype" Load "glx" Load "int10" Load "record" Load "speedo" Load "type1" Load "vbe" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Generic Keyboard" Driver "keyboard" Option "CoreKeyboard" Option "XkbRules" "xfree86" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Configured Mouse" Driver "mouse" Option "CorePointer" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Protocol" "ImPS/2" Option "Emulate3Buttons" "true" Option "ZAxisMapping" "4 5" EndSection Section "Device" Identifier "Generic Video Card" Driver "vesa" EndSection Section "Monitor" Identifier "___:56d5" HorizSync 30-54 VertRefresh 50-120 Option "DPMS" EndSection Section "Screen" Identifier "Default Screen" Device "Generic Video Card" Monitor "___:56d5" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Depth 1 Modes "1280x1024" EndSubSection SubSection "Display" Depth 4 Modes "1280x1024" EndSubSection SubSection "Display" Depth 8 Modes "1280x1024" EndSubSection SubSection "Display" Depth 15 Modes "1280x1024" EndSubSection SubSection "Display" Depth 16 Modes "1280x1024" EndSubSection SubSection "Display" Depth 24 Modes "1280x1024" EndSubSection EndSection Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen "Default Screen" InputDevice "Generic Keyboard" InputDevice "Configured Mouse" EndSection Section "DRI" Mode 0666 EndSection
Jednak po kolejnych restartach ixów i komputera nadal jest to samo. Jak zmusić to do współpracy?
Pozdrawiam.
Hej. Modeline tobie pomoże:) tutaj jest kalkulator dzięki któremu sobie obliczysz odpowiednie wartości dla Twojego monitora http://xtiming.sourceforge.net/cgi-bin/xtiming.pl
A tutaj jest kawałek mojego xorg.conf
Section "Monitor" Identifier "Generic Monitor" Option "DPMS" HorizSync 30-96 VertRefresh 50-160 Modeline "1024x768" 74.10 1024 1064 1152 1320 768 768 770 801 EndSection
Dlaczego nie masz zainstalowanych sterowników, tylko chodzisz na vesa??
spróbuj programikiem gvidm.
p.s. może czas na upgrade, xfree86 => xorg?
Section "Device"
Identifier "Generic Video Card"
Driver "vesa"
EndSection
Dlaczego nie masz steru do karty grafiki zainstalowanego?
Hmm, nie wiem czy vesa wyciągnie taką rozdzielczość i odświeżanie.
A druga sprawa to monitor CRT czy LCD? Model?
Dlaczego używasz Xfree jeszcze?
Pierwszy sposób zawiódł, bo nic się nie zmieniło mimo, a jak zmieniłem horizontal i vertical sync range na te z parametrów monitora to wprawdzie rozdzielczość działała, ale nie na tym monitorze. Wyświetlił sobie błąd, że zły zakres częstotliwości. Monitor to LG L1770H (LCD), karta graficzna ATI Radeon 9200 (nie znalazłem na dugu działającego faq'q). Zmieniłem już serwer ixów na xorga. Czekam na dalsze propozycje, bo teraz stoję w miejscu. Z góry dzięki za każdą pomoc :)
Zainstaluj sobie najpierw stery do ATI, http://www.dug.net.pl/faq/faq-7-185-Instalacja_ster … w_debiana.php
a później pobaw się rozdzielczością, powinno pomóc:)
Parametry monitora
Częstotliwość odchylania poziomego 30~71 kHz
Częstotliwość odchylania pionowego 56~75 Hz
i Twoje z konfiga
HorizSync 30-54
VertRefresh 50-120
Zbooj, jak zmieniłem na takie to monitor nie chce w ogóle współpracować, nie wyświetla nic oprócz błedu sprzętowego.
EDIT:
Problem rozwiązany pomogło zainstalowanie sterowników do karty graficznej. Dziękuję wszystkim pomagajacym ;)
Powinno pomóc zainstalowanie sterowników ATI ze strony producenta, po instalacji zmień:
Section "Device"
Identifier "ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200 PRO]"
Driver "ati"
BusID "PCI:1:0:0"
VideoRam 262144
EndSection
na
Section "Device"
Identifier "ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200 PRO]"
Driver "fglrx"
BusID "PCI:1:0:0"
VideoRam 262144
EndSection
No i jeszcze
HorizSync 30-70
VertRefresh 50-160
Najlepiej na takie jakie są w parametrach monitora.
Bo to po prostu cieńki monitor jest
http://www.kupsprzedaj.pl/komputery_gry/monitory/cr … rt108276.html