Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Od jakiegos czasu proboje dopisac mala funkcjonalnosc do mojego skryptu ustalajacego reguly HTB-IMQ oraz Iptables.
Schemat po krotce wyglada tak:
http://img151.imageshack.us/my.php?image=schemattn9.png
I teraz chodzi mi o to aby przyciac ruch wychodzacy z Hostow do netu, ale nie ucinac jednoczesnie ruchu do serwerow 1 i 2.
Moje pytanie: jak to najlepiej zrobic?
Z gory dziekuje za pomoc
Pozdrawiam
zainteresuj sie z tego co mi sie wydaje connmark i ipmark
CONNMARK - znakuje połączenia
IPMARK - znakowanie pakietów na podstawie adresu IP
pozdro
Poprostu nie wrzucaj ruchu z serwera 1 i 2 do IMQ na którym robisz kolejkę.
No i tak wlasnie jest robione, poniewaz ruch z serwerow do neta , jest puszczony przez switcha i do routera, jednak do switcha podpiety jest firewall z routerem, za ktorym sa podpieci uzytkownicy.
Caly ruch wychodzacy i przychodzacy do uzytkownikow jest ciety na zasadzie HTB-IMQ. Jednak chcialbym teraz oddzielic ruch z internetu od ruchu z tych 2 serwerow. Poniewaz nie chce aby ludzie mieli przyciete pasmo z tych serwerow. A nie moge tez serwerow wpiac do poscieci z uzytkownikami (co bylo by wyjsciem), poniewaz serwery sa w innym segmencie i nie chce ich pakowac od jednego worka z uzytkownikami.
Domyslam sie ze cos z Iptables bede musial kombinowac i w momencie gdy adres docelowy jest adresem serwera to inaczej bedzie markowany pakiet - tak jak pisal siarka2107
Dobrze mowie?
Pozdrawiam
A mozesz powiedziec jak to zrobic, aby dany ruch nie byl wrzucany do tej kolejki?
Z gory dziekuje
Pozdrawiam
A mozesz powiedziec jak to zrobic, aby dany ruch nie byl wrzucany do tej kolejki?
Z gory dziekuje
Pozdrawiam
Załóżmy , że Twoje regułki wyglądają tak:
iptables -t mangle -A POSTROUTING -j IMQ --todev 1
iptables -t mangle -A PREROUTING -j IMQ --todev 2
wystarczy dorzucić:
iptables -t mangle -A POSTROUTING -d $serwer1 -j RETURN
iptables -t mangle -A POSTROUTING -d $serwer2 -j RETURN
iptables -t mangle -A POSTROUTING -j IMQ --todev 1
iptables -t mangle -A PREROUTING -s $serwer1 -j RETURN
iptables -t mangle -A PREROUTING -s $serwer2 -j RETURN
iptables -t mangle -A PREROUTING -j IMQ --todev 2