Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1

Użytkownik

Witam , mam taki drobny problem,
u mnie na serwerze a apache.config mam takie wpisy:
AddLanguage pl .po LanguagePriority pl en ca cs da de el eo es et fr he hr it ja ko ltz nl nn no pt pt-BR ru sv zh-CN zh-TW AddDefaultCharset ISO-8859-2
ale jak pisze jakies strony to zamiast polskich czcionek w kodzie musze wstawiac:
zamiast
ą -> ± ś -> ¶
i teraz jest taki problem ze u mnie wyswietla to poprawnie
a jak wrzucono na inny serwer to wyswietlaja sie takie znaczki jakie sa w kodzie, czyli:
± albo ¶ zamiast ą albo ś i inne polskie literki tez sie zle wyswietlaja.
Dlaczego u mnie na serwerze te znaki (±, ¶, i inne...) są zamieniane na polskie literki (ą, ś, i inne...), a na innym serwerze już nie, tylko wyswietla te same znaki co są w kodzie, (± , ¶, i inne...).
Dzieki za pomoc...

Członek DUG

Stary wyjadacz :P

AddDefaultCharset Off
i w konsoli :
localedef -v -c -i pl_PL -f UTF-8 /usr/share/locale/pl_PL.UTF-8

Użytkownik

AddCharset ISO-8859-2 .iso8859-2 .latin2 .cen
mialem to....
troche nizej w configu....
Powiedzcie mi czy jak jest ustawione kodowanie iso-8859-2 (polskie literki), to chyba jak pisze strony w htmlu to w kodzie powinnienem pisac normalnie polskie literki i takie powinny sie wyswietlac na stronie, czy sie myle....
Bo powiem szczerze nie wiem juz czy to ja mam cos z sererem ze musze w kodzie strony wpisywac szlaczi i dopiero wyswietlaja sie polskie znaczki, czy ten ktos co wyswietlaja mu sie na serwerze szlaczki jakie sa w kodzie strony i nie robi z nich polskich literek...?
Jeszcze jest taka sprawa ze jak w FF daje "informacje o stronie" to pokazuje mi kodowanie ISO-8859-2 (tak jak mam wpisane w configu Apacha) , a ponizej pisze Content-Type text/html; charset=iso-8859-2 (to jest chyba kodowanie na stronie jakie jest w dokumencie), wiec wydaje mi sie ze ja mam wszystko dobrze...
a na stronie jaka podalem w poprzednim poscie jako druga pokazuje kodowanie ISO-8859-1 wiec chyba tu jest pies pogrzebany
Ale moze sie myle...

Użytkownik

Szewczyka odpowiedzi nie widzialem, jak pisalem ostatni post,
ale nadal nikt mi nie odpowiedzial, czy to ja mam blad z kodowaniem znakow, czy oni....
Pozdrawiam...

Bicycle repairman

Z kodowaniem znaków wszystko jest w porządku. Prawdopodobnie na serwerze http://www.wektory.pl/ jest właczona opajca w apache
AddDefaultCharset cp-1252
i należałyby tę linie skomentować albo ustawić jak szewczyk napisał, ponieważ dyrektywa ta jakby "nadpisuje" kodowanie określone w znacznikach meta.

były zielony_83 :)
Z kodowaniem znaków wszystko jest w porządku. Prawdopodobnie na serwerze http://www.wektory.pl/ jest właczona opajca w apache
AddDefaultCharset cp-1252
i należałyby tę linie skomentować albo ustawić jak szewczyk napisał, ponieważ dyrektywa ta jakby "nadpisuje" kodowanie określone w znacznikach meta.
Niby można to obejść wykorzystując htaccess. Nigdy nie testowałem ale gdyby ktoś chciał sprawdzić ten LINK

Użytkownik

Oki,
Dzięki za pomoc...
Strony: 1