Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-03-23 01:04:20

chyl-o - Członek DUG

chyl-o
Członek DUG
Serwis

Problem z .htaccess

Mam dziwny problem z .htaccess, kilka stron stoi na serwerze i na jednej stronie działa, a na innej nie. W apache2.conf mam cos takiego:

Kod:

<Directory ~>
         AllowOverride All
</Directory>

i właśnie na tej jednej stronie działał .htaccess, a na innej nie. Musiałem dodać coś takiego żeby ruszyło:

Kod:

<Directory /var/www/virtual/jakas_strona/public_html/>
         AllowOverride All
</Directory>

dopiero poszło. Dlaczego tak się dzieje?

Registered Linux User: #417111
http://chyl.org/pub/images/dug_button.png

#2  2007-03-23 15:10:02

Contravene - Użytkownik

Contravene
Użytkownik

Re: Problem z .htaccess

"AllowOverride All" oznacza, że wszystkie opcje mogą być zmienione w pliku .htaccess, który ma wyższy priorytet niż główny plik konfiguracyjny. Nie zaleca się używania plików .htaccess, a jeśli jest to naprawdę konieczne (np. nie ma dostępu do głównej konfiguracji), nie powinno się używać właściwości "all". Lepiej pozwolić na zmianę tylko tego, co jest potrzebne.
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale nie widzę niczego dziwnego w zachowaniu twojego apache2. Dla niektórych katalogów miałeś włączone AllowOverride, dla innych nie.

#3  2007-03-24 13:56:22

chyl-o - Członek DUG

chyl-o
Członek DUG
Serwis

To dla każdego katalogu oddzielnie muszę ustawiać allowoverride?

Oczywiście opcja all była włączona, po to żeby wszystko sprawdzić, teraz mam ustawione tylko limit.

Registered Linux User: #417111
http://chyl.org/pub/images/dug_button.png

#4  2007-03-26 22:00:20

Contravene - Użytkownik

Contravene
Użytkownik

<Directory> działa także dla wszystkich podkatalogów, chyba że dla któregoś przypiszesz inną definicję. Nie wiem, jak wygląda twoja struktura katalogów.

Stopka forum