Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jak sądzicie jak będzie działać KDE na takim sprzęcie? Dodam że winshit na nim działa tragicznie wolno.
wiele zależy od tego jak wiele "pierdół" uruhomisz w tle...
same okienka w miare logicznie ustawione i bez beryla :P to myśle ze da sie popracować na tym :)
aaa a tak szczerze to xfce sobie postaw (taka moja propozycja...)
Kiedyś katowałem KDE na celeronie 333 i 96 MB ramu, chodzić chodziło, ale nie demon prędkości to to nie był.
Na taki komp zdecydowanie coś lekkiego (xfce4 do lekkich nie zaliczam :) ).
Btw. http://dot.kde.org/1174481326/ - coś w końcu wiadomo na temat kde 4.0 :)
Ja stawiam ICEWM na takim sprzęcie, i dokładam ramu do 256
wlasnie nad XFCE też się zastanawiam w sumie to nie dla mnie ma to być, wolałbym aby to było KDE gdyż osoba dla której mam postawić debiana w życiu na oczy linuksa nie widziała i chciałbym aby to było KDE bo jest ładniejsze
Kiedyś katowałem KDE na celeronie 333 i 96 MB ramu, chodzić chodziło, ale nie demon prędkości to to nie był.
nie wymagam aby szybkość była niewiadomo jaka, tylko aby nie trzeba było czekać 10 minut na uruchomienie systemu aby był gotowy do pracy i aby nie trzeba było czekac po kilkadziesiąt sekund na uruchomienie czegokolwiek nawet glupiego kadu
nie wymagam aby szybkość była niewiadomo jaka, tylko aby nie trzeba było czekać 10 minut na uruchomienie systemu aby był gotowy do pracy i aby nie trzeba było czekac po kilkadziesiąt sekund na uruchomienie czegokolwiek nawet glupiego kadu
obiektywnie? jeżeli wywalić zbędne usługi na starcie, wyłączyć zbędne bajery w KDE (najlepiej 3.5.x, dużo żywsze od poprzednich z serii 3.x) to system uruchamiał się będzie jakieś 1,5 minuty, programy spoza KDE (kadu, xterm, etc.) uruchamiać się będą dość szybko, programy z KDE (konqueror, konsole) będą potrzebowały chwili na uruchomienie - może nie będzie to tyle co zrobienie herbaty, ale powiedzmy posłodzenie jej i wymieszanie ;]
jeśli masz możliwość to wsadź jeszcze trochę ramu, tak z 64-128 więcej byłoby już wcale nieźle
-----
Dopisek:
a może EDE? :)
No i swap ze trzy razy większy niż RAM, tyle, że przy pierwszym otwartym dokumencie w openoffice zacznie mulić tak czy siak.
KDE owszem, pod warunkiem używania aplikacji zintegrowanych z kde (koffice, itp), inaczej to traci sens.
http://ktown.kde.org/~seli/memory/desktop_benchmark.html
dzieki wlasnie takich w miare konkretnych odpowiedzi oczekiwalem, zobaczymy jak to bedzie, wyjdzie w praniu
Ja chyba jestem lekki masochista, skoro używam kde 3.5 na P200 z 64MB ram. Chodzi tragicznie wolno, ale xmms działa :)