Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-03-18 15:00:33

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Kolejność ładowania modułów

Mam Ci ja kilka modułów i nie wiem w jakiej kolejności powinny być załadowane bo chyba to jest moim głównym problemem w odpaleniu przyspieszenia sprzętowego grafiki.
Mam płytę po 64bit proca asus K8N, grafe ATI radeon i jest taki manewr:
Dla platform opartych o układy Intela oraz AMD K6 i K7 kontroler zawsze siedzi w mostku północnym, a dla platform z rodziny K8 - w procesorze(to jest mój przypadek). Nazwy sterowników są bardzo intuicyjne i ich rozpoznanie nie powinno nikomu sprawiać kłopotów - są to odpowiednio intel-agp, nvidia-agp, via-agp, sis-agp, a dla K8 - amd64-agp.
Z powyższego wynika że ja musze załadować moduł amd64-agp.
Wyczytałem w necie ze wlaśnie z procami 64bit są jakieś problemy i ktoś nawet wyczaił że błędy biorą się z tego że moduły są ładowane w złej kolejności(ale w jakiej mają być ładowane, tego niestety nie wiem).

Tu jest nawet ciekawy tourial jakby kogoś interesowało http://forum.idg.pl/index.php?showtopic=63036&hl=

Pytam więc w jakiej kolejności trzeba ładować te moduły dla przypadku pierwszego z artykułu gdy chce mieć zwykłe stery otwarte "radeon" bo z fglrx na razie się pożegnałem w wyniku problemów?

Dmesg wywala takie coś:

Kod:

Linux agpgart interface v0.101 (c) Dave Jones
agpgart: Detected AGP bridge 0
agpgart: Setting up Nforce3 AGP.
agpgart: aperture base > 4G
[drm] Initialized drm 1.0.1 20051102
[drm] Initialized radeon 1.25.0 20060524 on minor 0
[drm] Module unloaded
[drm] Initialized drm 1.0.1 20051102
[drm] Initialized radeon 1.25.0 20060524 on minor 0
[drm:radeon_cp_init] *ERROR* radeon_cp_init called without lock held