Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik

Witam wszystkich,
mam taki problem jak w konsoli wpisze komende "last"
wyrzuca mi spis ostatnich prob wejsc na serwer za pomoca FTP i konsoli zdalnej, problem w tym ze przy "konsoli zdalnej" adresy sa przejrzyste zapisuja sie w logach np tak 192.168.11.165, a przy probach polaczenia sie z serwrem FTP adres ten jest nie mozliwy do odczytania, wyglada to tak: ::ffff:62.111.23,
co niestety nie da rady zidentyfikowac kto sie laczyl z serwerem.
Wydaje mi sie ze problem powstal przy jednej z aktualizacji FTP gdzie serwer ProFTPd zaczol obslugiwac "ipv6".
Przy restartcie serwera FTP mam tez taki komunikat:
Stopping ftp server: proftpd. Starting ftp server: proftpd - IPv6 getaddrinfo 'localhost.localdomain' error: No address associated with hostname .
a w pliku /etc/hosts mam taki wpis:
127.0.0.1 localhost.localdomain localhost <NAZWA KOMPA> # The following lines are desirable for IPv6 capable hosts ::1 ip6-localhost ip6-loopback fe00::0 ip6-localnet ff00::0 ip6-mcastprefix ff02::1 ip6-allnodes ff02::2 ip6-allrouters ff02::3 ip6-allhosts
Nie wiem czy te logi maja cos wspolnego z textem wypisywanym przy restarcie serwera FTP ale moze, nie jestem tu zorjentowany, a chcialbym moc w logach odczytac adresy IP ktore lacza/probuja sie z moim serwerem FTP, no i moze przy okazji pomozecie mi usunac ten text ktory sie pojawia przy restarcie serwera FTP
Dzieki

Członek DUG

Użytkownik

I dziala i nie dziala po dodaniu tego...
Wyszla taka sytuacja ze jak dodalem
UseIPv6 off
do /etc/proftpd/proftpd.conf
to przy restarcie serwera FTP wywalilo mi taki komunikat, i nie dzialal FTP wogle.
/etc/init.d/proftpd restart Stopping ftp server: proftpd. Starting ftp server: proftpd - IPv4 getaddrinfo '.anixe.pl' error: No address associated with hostname - Fatal: Allow: bad ACL definition '.anixe.pl': Connection timed out on line 338 of '/etc/proftpd/proftpd.conf' failed!
i okazalo sie ze chodzi o ten wpis w proftpd.conf
<Limit LOGIN>
Order allow,deny
Allow from .anixe.pl
</Limit>
Predzej nie mialem tego problemu poki nie dodalem "UseIPv6 off"
ale czy to dzialalo to nie jestem pewny bo mialem tam tez wpisany konkretny IP i w logach wlasnie mialem ten IP , chodzilo mi natomiast o zezwolenie do serweru FTP wszystkim z domeny ".anixe.pl"
Chyba znalazlem blad ale nie jestem pewny, jak by co to mnie poprawcie
usunelem "." (kropke) sprzed nazwy domeny i teraz juz wszystko dziala , normalnie mi wyswietla logi i przy restarcie FTP , nie mam zbednych komunikatow. Pytanie tylko czy w ProFTPd zapis ktore domeny akceptowac zaczynac powinnien sie od "." (kropki) i nazwa domeny czy moze byc tylko nazwa domeny...
Dzieki...

Użytkownik

Jeszcze tak do tematu doloze,
moze znacie tez sposob na "konsole zdalna"
bo do tej pory jak ktos sie laczyl z "konsoli zdalnie" w logach mam np taki wpis:
host-ip226-236.c
ale widze ze nieraz zdazalo sie znalesc w logach pelny adres IP ten sam.
Od czego to zalezy ze raz jest pelny adres IP a raz "host...<i koncowka IP>"
moze gdzies trzeba wpisac podobna komende jak w FTP zeby miec zawsze pelny adres IP, a moze to normalne zachowanie?