Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej. próbuję na wine zainstalować finereader. jednak z tego nic mi sie wychodzi:( na stronie wine jest opis jak zainstalować ale z płyty cd http://appdb.winehq.org/appview.php?iVersionId=2971 , ja posiadam instalke w exe. daję
gucio@gucio:~$ wine /home/gucio/Dokumenty/FR703966.exe
Instalator sie odpala, daję dalej, rozpakowują się pliki do tymczasowego katalogu i na tym się kończy, okno znika a na konsoli pojawia się takie coś
Nieprawidowe parametry w wierszu polecenia. Dopuszczalne parametry: /L : Jzyk instalacji /a : Instalacja administracyjna /s : Tryb dyskretny /v : Przeka argumenty do Msiexec /w : Czekaj Wine exited with a successful status
Instalował ktoś może z was Finereadera z exe???
Przed chwilą próbowałem z 8.0, uruchamia sie instalator, rozpakowuje pliki do katalogu tymczasowego i znika. jednak w /home/gucio/.wine/drive_c/temp pojawił się katalog z plikami, jest tam również setup.exe Odpaliłem go za pomocą wine, instalacja przeszła. Próbuję odpalić FineReader.exe i wywala mi następujący bląd
C:Program FilesaVerData.prt was not found.
Też męczyłem się z programem do księgowości - nie chciał się odpalić.
Wstaw plik exe do katalogu ./wine/fake_windows i wtedy odpal.
U mnie pomogło
Edit--------------
zrób mu ręcznie strukturę windowsa 2000, tzn stwórz jako user katalog temp, oraz WINNT,a w nim SYSTEM32
Do system32 wpakuj pliki z XP lub 2000
Śmiga jak burza
Nie mam katalogu windows_fake, wystarczy go normalnie stworzyć?? Z tym stworzeniem systemu pliku pobawię się jak dorwę jakiegoś windowsa:p dzieki za rady
ej misiek :) jak to nie masz?? - jak masz wine to musisz mieć.
Daj polecenie z konsoli jako user:
wicecfg
jak się skonfiguruje (wystarczy klepnąć ok) to odpal w konsoli mc, naciśnij F9 -> konfiguracja -> pokazuj pliki ukryte
Serio serio, niema! Wine mam skonfigurowane (używam utorrent) a w mc mam zaznaczone pokazywanie ukrytych plików, w katalogu wine mam:
gucio@gucio:~/.wine$ ls
dosdevices drive_c system.reg userdef.reg user.reg
ale jaja, pierwszy raz się z tym spotykam
A wine instalowałeś z repo ?
Ja robię tak:
aptitude install wine
.....
.....
winecfg
..... -> ok
gotowe
Wine instalowałem z repo. jest to wersja 0.9.30-1. mam tez instalkę finereader jako obraz cd, może z tego da się zaintalować. zwolnię trochę miejsca na dysku i popróbuję.
tgR masz racje. W tym drive_c jest
gucio@gucio:~/.wine/drive_c$ ls
Program Files temp windows
gucio@gucio:~/.wine/drive_c/windows$ ls
command inf profiles rundll32.exe system32 temp winhelp.exe
fonts notepad.exe regedit.exe system system.ini winebrowser.exe win.ini
gucio@gucio:~/.wine/drive_c/windows/system32$ ls
advapi32.dll d3d9.dll gdi32.dll msiexec.exe progman.exe shfolder.dll winver.exe
advpack.dll dbghelp.dll hhctrl.ocx msvcrt.dll regsvr32.exe shlwapi.dll ws2_32.dll
cmd.exe ddhelp.exe imaadp32.acm notepad.exe riched20.dll urlmon.dll wsock32.dll
comctl32.dll ddraw.dll imagehlp.dll ntdll.dll riched32.dll user32.dll
comdlg32.dll drivers kernel32.dll ole32.dll rpcrt4.dll version.dll
control.exe dsound.dll msadp32.acm oleaut32.dll setupapi.dll wininet.dll
crypt32.dll dsound.vxd msg711.acm olepro32.dll shdocvw.dll winmm.dll
d3d8.dll explorer.exe msi.dll opengl32.dll shell32.dll winspool.drv
Wygląda na to że wszystko jest. Zainstalowałem jeszcze raz nie zmieniając domyślnej lokalizacji i chodzi, rozpoznaje polskie znaki, jak miło:)))Dotyczy to FineReader 8.0 trial.