Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Pytanie jak w temacie? -_- Powiem, ze jestem z lekka wk.... i zdolowany. Zainstalowalem qmaila - nie bez problemow i teraz czyta "qmail to shit, jest stary, nierozwijany i w ogole trudno go nazwac prawiziwym MTA" ech... Co wiec wybrac w miare dobrego i "w miare prostego do skonfigurowania"? (czyt. z duza iloscia how-to na necie)
niedawno konfigurowalem exim-a, zeby poczta byla dla userow systemowych to nie ma wiekszego problemu, dziala praktycznie odrazu, troche wiecej zabawy jest jezeli chcesz zrobic wirtualne skrzynki, dodac clamav i spamassassina ale ogolnie nie jest to jakis koszmar
Przerzuciłem z qmaila na exima na swoim serwerku domowym i mam konto wirtualne do poczty (/etc/exim4/passwd + mkpasswd). Banalna sprawa w eximie i w zasadzie prawie zero konfiguracji, zero dodatkowych serwerów typu sql. Dodatkowo mam greylistd zainstalowany i w zasadzie zero spamu.
Takie coś jest na kilkudziesięciu użytkowników jak znalazł.
Qmail w dłuższej perspektywie jest zbyt pracochłonny. :)
Dzieki.Wczoraj jeszcze zabralem sie za kompilacje exima ze zrodel, ale mimo staran (udalo mi sie przebrnac przez kilka bledow) utknalem przy PAM`ie
cc -o exim_dbmbuild /usr/bin/ld : cannont find -lpam collect2: ld returned...
O co chodzi - przyznam szczerze ze tu nie mam pojecia o co chodzi z PAMem :-/
Amen. I tak tez zrobilem, bo z kompilacja ze zrodel nie dalem rady :-/