Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Po ostatnich moich eksperymentach z debianem narobilem sobie niezlego bubu.Ale ratunek bedzie trwal dluzej niz reinstalka no i z 10 postow przy okazji musial bym napisac.Postanowilem wiec zainstalowac od podstaw.
Mam zamiar zrobic to w taki sposob.
Postawic system bazowy z plyty netinstall.
Nastepnie zchrootowac sie z innego linuxa(mam mandrive na innej partycji) i doinstalowac reszte.
Czy tak bedzie dobrze.
Na golym netinstalu nie mam netu musze kombinowac ze sterownikami,wymiana jadra,kompilacja.
Czy tak mozna?
Po co się bawić w netinstall, od razu walić z debootstrapa i jechać w chroocie. :)
Wpisz w google "debian debootstrap" i znajdziesz sporo wartościowych wypocin na ten temat.
Robiłem to tylko raz ten link chyba najlepszy bedzie dla ciebie http://www.burgettsys.com/stories/59455/
Czy debian zainstalowany za pomocą debootstrapa na oddzielnej partycji jest w pełni wartościowym systemem? Tzn. czy można go uruchomić nie za pomocą chroota ale po prostu zbootować przy starcie kompa?
Czy debian zainstalowany za pomocą debootstrapa na oddzielnej partycji jest w pełni wartościowym systemem? Tzn. czy można go uruchomić nie za pomocą chroota ale po prostu zbootować przy starcie kompa?
Zgadnij? :)
Nie zgadnę :)
tak :D
:DDzięx, sorka ze przynudzam ale czy aby zainstalowac pełnowartosciowy system wystarczy takei coś:
# debootstrap sid /mnt/i386 http://ftp.debian.org/debian/
Zakłądając, że /mnt/i386 to katalog montowania partycji na której niedys był postawiony debian i nie była ona formatowana tylko poprostu usunąłem z niej wszystkie pliki a więc pozostał jak domniemywam punkt montowania "/" czy jak to się tam zwie.
tak :D:D:D:
:] z pewnością nie obejdzie sie bez komplikacji i jeszcze tu zawitam ;] nawiasem mowiac jeszcze trzeba architekture wybrać np: --arch i386 bo winnym wypadku zainstaluje sie to na czym siedzimy aktualnie.
I już jestem.
Fstab jest czysty po instalacji. No i nie prosiło podczas instalacji o haslo dla root'a.
Na razie instaluje jajko w chroot'cie.
Czy jest jakiś sposob na wygenerowanie zawartości fstab i innych potrzebnych bajerów oraz co z tym rootem?
Urzytkownika stworzylem w chroocie.
Tylko prosze nie dawać angielskich linków bo błąkam sie po nich po omacku.
Czy jest jakiś sposob na wygenerowanie zawartości fstab i innych potrzebnych bajerów oraz co z tym rootem?
man fstab i jakikolwiek edytor tekstu
passwd
kurde ...poczytaj jak ma to zrobione gentoo owiele lepiej debian ma to chyba wdupie albo za malo opisów
kurde ...poczytaj jak ma to zrobione gentoo owiele lepiej debian ma to chyba wdupie albo za malo opisów
bo w G. do niedawno była to jedyna metoda instalacji... to co się dziwisz :D
Hasło jest i wszystko smiga po zbootowaniu. :]
Przy normalnej instalacji instalator debiana jakos nadpisuje sobie magicznie fstab niezbędnym minimum. Można oczywiście przekopiować fstab ze starego systemu ale ja bym chciał w magiczny sposob aby dodatkowo zapdoał cd-rom, dyskietke:] oraz wygenerował katalogi punktów montowania floppy i CD. Słyszał ktos kiedyś o takim czarowaniu?