Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Pod Debianem mam ustawione na 75 Hz ( zgodnie z danymi producenta monitora, a zresztą samo się tak ustawiło), pod Windowsem XP mam 60 Hz, jak zwiększ ę, to mi się robią paski czarne po bokach. Co trzeba wyklikać? Stery mam zainstalowane, ale stare, bo te nowsze nvidii powodują, że mi gry wywala na pulpit.
Ja mam jeszcze lepsze zjawisko, na linuksie mam 1280x1024 przy 85Hz a na windzie moge miec tylko 60Hz, mimo zainstalowanych sterow z cd od grafy :)
sterowniki sterownikom pod wind nei rówe (zwłaszcza te od grafik) dodatkowo niektóre monitory mają sterowiki też radze spróbować
Czy nie jest czasem tak że ja sie przesadzi z odswierzaniem na straszych monitorach to monitor może zrobić kuku?
Chociaz w przypadku maverick44 to sterownik do grafy rozdaje karty i chyba nie jest skorelowany z typem i wytrzymałością monitora a więc kuku może być :]
Moi monitor nie zrobi kuku bo w danych technicznych jest napisane ze moge miec takie parametry, monitor to Dell P971.
Czy nie jest czasem tak że ja sie przesadzi z odswierzaniem na straszych monitorach to monitor może zrobić kuku?
ale to na mocno starych bo moj 7-letni monitor panasonic po prostu sie wylacza gdy sie przesadzi z ustawieniami
A ja mam odwrotnie - dawniej na windowsie miałem 85Hz a pod Debianem wyciąga tylko 75Hz...
Sugerujesz, że zawyżał wyniki? nie, raczej nie, a nawet jakby, to programy typu RivaTune czy jakoś tak też by musiały kłamać...
Również na swoim monitorze w windowsie mogę wyciągnać wyższe czestotliwści, pytanie tylko po co? Przy 100Hz bardziej mi sie męczyły oczy niż przy 75Hz, więc jaki sens? O ile dobrze pamiętam optymalna czestotliwość monitora dla ludzkiego oka wynosi 85Hz.
Co do zawyżania parametrów przez shita... bzdura, zawsze czestotliwość w systemie można porównać z tym co podaje menu monitora.
Przy 100Hz bardziej mi sie męczyły oczy niż przy 75Hz
nie powinno tak być. chociaż starsze monitory faktycznie przy wyższych VF zaczynają trzeszczeć, syczeń i migotać - może twoj monitor zaczyna powoli mieć dość?
Mnie by było szkoda prądu na odświeżanie 140 Hz przy 1024x768 :P
Po co tak trafopowielacz częstotliwościowo męczyć? Tam są przecież tranzystory mocy w uk. Darlingtona, które są prawie jak za darmo (od 20 zł sztuka)
Jak mi coś zaczyna piskać albo trzeszczeć w monitorze, to taki sprzęt dostaje kopa i na hasiok. No cóż pecha mam z monitorami ;)
Kolejna wiosna a MAG jak nowy ;)
Musze kupić LCD, jaki polecacie?
Ograniczenia:
- dobry stosunek cena/jakość
- 17-sto lub 19-sto calowość
- 1152x864 w 75Hz (moja ulubiona rozdziałka :)
- TCO'03 (ekologia przede wszystkim)
- długa żywotność urządzenia
Na Ms szićie mam 75 a na linuchu 60 i wiecej ni huhu ańi modeline nic nie daje 60 tyle ma mój Lcd i enter
Ryszard, nie wierz w to co shit pisze. Głębię koloru też podają 32 a realna jest 24
Nie ma 32 bitowego koloru. 2^32 = 4 294 967 296 kolorów, tyle barw w widzialnym spectrum światła nie ma!
Większość monitorów, rzutników, wyświetlaczy maksymalnie wyświetla 2^24 = 16 777 216 kolorów. Te 8 bitów służy synchronizacji i przesyłaniu innych danych, w celu przyspieszenia wyświetlania.
Chej Zbooju, a od kiedy widzialne spektrum światła jest cyfrowe?? W spektum światła jest nieskończona ilość kolorów. To jedynie marne urządzenia cyfrowe (marne bo cyfrowe) nie potrafią więcej wyświetlić ;)