Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam użytkowników Debiana. Mam problem- zainstalowałem sobie Debiana w wersji sarge i nie wiem czemu ale nie działa sieć. Nie jest to mój pierwszy linuks, więc zdziwnienie tym większe.
/etc/network/interfaces skonfigurowane prawidłowo, wpisy w /etc.resolv.conf też dodane, interfejs eth0 podnosi się automatycznie przy starcie i i tak sieci nie ma. Przy próbie pingowania bramy pisze "destination host unrechable". Wie ktoś w czym może tkwić problem?
A co pokazuje ifconfig?
route -n?
route?
Jak tu masz wszystkoi ok to sprawdź sprzetowe sprawy kabel itd.
A co pokazuje ifconfig?
route -n?
route?
Jak tu masz wszystkoi ok to sprawdź sprzetowe sprawy kabel itd.
Ze sprzętem wszystko w porządku- sieć na XP działa. No nic, pogrzebię jeszcze trochę. Zresztą zauważyłem, iż postępowanie według instrukcji jest czasami brnięciem w ślepą uliczkę. Jak instalowałem ten router to za cholerę eth1 nie chciał mi się prawidłowo dźwignąć pomimo wpisów według poniższej instrukcji
auto lo iface lo inet loopback auto eth0 iface eth0 inet static address adres_ip_z_umowy netmask maska_sieci_z_imowy network adres_sieci_Z_umowy gateway brama_z_umowy auto eth1 iface eth1 inet static address 192.168.1.1 netmask 255.255.255.0
Dopiero gdy "auto eth1" znalazł się na samym końcu po netmaskach i innych takich w końcu się "dźwignął".
A co pokazuje ifconfig?
route -n?
route?
Jak tu masz wszystkoi ok to sprawdź sprzetowe sprawy kabel itd.Ze sprzętem wszystko w porządku- sieć na XP działa. No nic, pogrzebię jeszcze trochę. Zresztą zauważyłem, iż postępowanie według instrukcji jest czasami brnięciem w ślepą uliczkę. Jak instalowałem ten router to za cholerę eth1 nie chciał mi się prawidłowo dźwignąć pomimo wpisów według poniższej instrukcji
Kod:
auto lo iface lo inet loopback auto eth0 iface eth0 inet static address adres_ip_z_umowy netmask maska_sieci_z_imowy network adres_sieci_Z_umowy gateway brama_z_umowy auto eth1 iface eth1 inet static address 192.168.1.1 netmask 255.255.255.0Dopiero gdy "auto eth1" znalazł się na samym końcu po netmaskach i innych takich w końcu się "dźwignął".
A co pokazuje ifconfig?
route -n?
route?
Teraz już nic nie pokazują wymienione polecenia. Nie pomaga nawet konfiguracja tego w "iksach".
wpisz poprostu w consoli
ifconfig eth0 xx.xx.xx.xx netmask xx.xx.xx.xx up
potem brama
route add default gw xx.xx.xx.xx
i sprawdź czy działa
wpisz poprostu w consoli
ifconfig eth0 xx.xx.xx.xx netmask xx.xx.xx.xx up
potem brama
route add default gw xx.xx.xx.xx
i sprawdź czy działa
Ręczne podnoszenie interfejsu eth0 też nie przynosi żadnego skutku. Mnie osobiście pomysły już się wyczerpały...
Dziz, no cóż jak sobie z tym nie poradzę to najwyżej zainstaluję "kuzyna" Debiana Ubuntu.
Witam użytkowników Debiana. Mam problem- zainstalowałem sobie Debiana w wersji sarge i nie wiem czemu ale nie działa sieć. Nie jest to mój pierwszy linuks, więc zdziwnienie tym większe.
/etc/network/interfaces skonfigurowane prawidłowo, wpisy w /etc.resolv.conf też dodane, interfejs eth0 podnosi się automatycznie przy starcie i i tak sieci nie ma. Przy próbie pingowania bramy pisze "destination host unrechable". Wie ktoś w czym może tkwić problem?
witkacy
mialem niedawno podobny problem na kanotiksie, na laptoku kumpla, wszystkie wpisy w interfaces, dns-y itp porobiione ok (damn small linux na nich chodził pięknie), a kanotix niby podniósł interfejs eth0, ale było dokładnie to samo: "destination host unreachable",
ale do tego w konsoli jeszcze wywalał komunikat w stylu:
no address attached to hostname
albo coś w tym stylu (pisze z pamięci, którą mam nad wyraz zawodną ;)
czyli może chodzić o nadanie adresu dla hostname, ale niestety nie miałem czasu się w to wgłębić i porzuciłem to ;)
może trzeba szukać w tym kierunku
pozdrawiam
miłosz