Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Podczas instalki debiana skonfigurowałem LVM, i na dystrybucyjneym kernelu wszystko śmiga, ale potrzebuje skompilować własne kernel, i to zaczynają się schody, poczytałem troche wiem że potrzebuje initrd wkompilowałem obsługe w jądro, mam natomiast takie pytanie żeby poprawnie wygenerować initrd musza byc np sterowniki do kontrolera jako moduł czy moze byc wkompilowane w kernel?? jak podejrzec dystrybucyjnego intrd, próbuje tak:
mount -o loop /boot/initrd.img-2.6.8-3-k7-smp /mnt
a dostaje takie coś:
ioctl: LOOP_CLR_FD: Urządzenie lub zasoby są zajęte
mount: you must specify the filesystem type
initrd udało się podejrzeć, najpierw trzeba było rozpakować gzip, a później jeszcze archiwum cpio i wszystko ładnie widać co w środeczku, teraz walcze z LVM
powiedz make-kpkg żeby zrobił jajko bez initrd ;p
generalnie z tz. "własnego doświadczenia" nie przepadam za lvm, ale jeśli już musisz, to trzymaj minimalną partycję root jako zwykłą partycję podstawową (zazwyczaj paręset mb wystarczy, ale potrzebujesz osobnych partycji na /home, /tmp, /var i /usr). zresztą i tak kilkadziesiąt mb na /boot musi być poza lvm, więc co za różnica, 100 czy 300 mb.
Ktoś to robił przede mną i zrobił tak że układ partycji jest taki / na LVM i swap na LVM, tyle ze zostawił dystrybucyjny kernel, więc stwierdziłem, że przekompiluje ale w takiej sytuacji to chyba bez initrd nie ruszy z tego co wyczytałem w necie, no chyba że sie myle?
bez initrd to zawsze mam lipe nie wiem czemu wiec wszystko mam z initrd i jest Gut