Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
To bardzo niegrzecznie pytać, ale jaka jest średnia wieku gangowiczów. Bo przyznam się że jestem było niebyło niedługo, ale zastanawia mnie czy ograniczenia wiekowe niegrają roli podczas używania tego samego os'a :-)
Nigdy niezwrócilem na to uwagi ale zerknąłem na dane o autorce i w sumie jestem 3 lata młodszy od Biexi. Niewiem czy to dobrze czy nie...
A takie jeszcze jedno małe pytanko ja z linuxem mam do czynienia od paru miesięcy i narazie tylko Debian i różnego rodzaju live cd głównie opartne o knoppixa, ale zauważyłem tendencje że duża część ludzi która używała Debiana migruje do BSD albo FBSD co ma temten system czego niema Debian ??
a ja niemoge sie odkleic od windy ;p
Ps grzywa tech`a jest lajtowa ";-)
To bardzo niegrzecznie pytać, ale jaka jest średnia wieku gangowiczów. Bo przyznam się że jestem było niebyło niedługo, ale zastanawia mnie czy ograniczenia wiekowe niegrają roli podczas używania tego samego os'a :-)
Nigdy niezwrócilem na to uwagi ale zerknąłem na dane o autorce i w sumie jestem 3 lata młodszy od Biexi. Niewiem czy to dobrze czy nie...
A takie jeszcze jedno małe pytanko ja z linuxem mam do czynienia od paru miesięcy i narazie tylko Debian i różnego rodzaju live cd głównie opartne o knoppixa, ale zauważyłem tendencje że duża część ludzi która używała Debiana migruje do BSD albo FBSD co ma temten system czego niema Debian ??
ja baaaaardzo podbijam średnią wieku :)
Może debianowcy szukają systemu, który ma dużo oprogramowania a jednocześnie nie jest łatwy?
Może debianowcy szukają systemu, który ma dużo oprogramowania a jednocześnie nie jest łatwy?
ciekawa teza bodzio uchyl rąbka tajemnicy z tym freebsd
Jeżeli teza o poszukiwaniu systemu z dużo ilościa oprogramowania (każdy *NIX ma ~tyle samo, rozumiem , że chodzi tu o gotowe pakiety) jest prawdziwa, to nikt by nie zmienił Debiana na nic innego.
tu nie ma nic do uchylania, żadnej tajemnicy :)
Po prostu jak każdy pewnego dnia przekroczyłem granicę i chciałem poznać coś z unixów. Razem z Bixi weszliśmy w to dość mocno, nawet były przymiarki to przeprowadzki serwera DUG'a na FBSD, ale skończyło się na przymiarkach. Co nie znaczy że w przyszłości do tego tematu nie powrócimy - dysk z serwerem na FBSD jest przygotowany i sobie czeka na lepsze czasy :)
Jeżeli teza o poszukiwaniu systemu z dużo ilościa oprogramowania (każdy *NIX ma ~tyle samo, rozumiem , że chodzi tu o gotowe pakiety) jest prawdziwa, to nikt by nie zmienił Debiana na nic innego.
Tylko gotowe pakiety. Np. Aurox jest ubogi. A z tego co czytałem, to FreeBSD ma mniej niż Debian ( wszystkie dystra mają) ale nie tak mało.
Bodzio a może taki dug?
chłopak :) to starocie z 73 roku
ja dziś jeden taki w szkole tachałem trochu ciężkawy zepsuł się 3 raz w ciągu mojej 1.5 rocznej kariery w tej szkole to sie nazywa sprzęt :D a wiecie co siada ?? zintegrowana karta graf a że stoi na win 2000 to bez monitora to nie nawalczą :D
PS. widziałem duga taki niepozorny serverek :)
@czechu
Na necie czy w jakiejś gazecie elektronicznej jest schemacik emulatora monitora. Bierzesz wtyczkę D-Sub lutujesz jakieś rezystorki i już. Mój kumpel sobie taki zrobił bo używał kompa jako odtwarzacza mp3 na działce.
Sterował pilotem przez też polutowaną Irda podłączana przez RS232.
wszystko by sie dalo zrobic... ale wesz problemy z czasem.... w moim przypadku studia praca i obowiazki w domu... i czasu mi na wszystko brakuje... nie mialabym kiedy zozgryzac nawet tego bsd tak zeby w razie awarii muc podniesc ten system szybko.... pozatym sprawa ma sie tak ze DUG musi dzialac bez przerwy a zmiana systemu na serwerze troche rwa... i fBSD instaluje sie znacznie dluzej niz takiego debiana.....
Co do przeinstalowania servera to planuje na wakacjach cos zawalczyc bo i tak by sie przydalo cos zadzialac w tej kwestii..... ale na 99% bedzie to debian, rozwarzalm rownierz gentoo ale tu czas gra wielka role :]
A może by wraz ze zmianą serwera zmienić trochę layout DUGa?
Jestem za :)
Mamy tu zdolnych i chętnych grafików sypiących z rękawa layoutami.
Pozatym bylo juz kilka udanych propozycji.
Proponuje zrobic ankiete na ten temat :)
Szata graficzna nie jest zła.
Problem jest tylko z kolorystyką.
Kilku moich znajomych narzeka na słabą czytelność DUG-a.
Ja też używam już okularów powiem szczerze że tych niebieskich literek na niebieskim tle to nieraz prawie nie moge doczytać.
Ctrl i + jest dość często w uzyciu do przeglądania naszego Forum.
Może można by coś z tym zrobić.
Gdzieś na jakiejś stronce filmowej widziałem możliwośc zmiany kolorystyki do wyboru w "Opcjach".
Eeee wydziwiacie.
Przynajmniej oczy nie meczą sie od jaskrawych barw przy dluzszym czytaniu.
Pozdrawiam
Eeee wydziwiacie.
Przynajmniej oczy nie meczą sie od jaskrawych barw przy dluzszym czytaniu.
Kto mówił o ujaskrawianiu czegokolwiek? Jaskrawość każdy u siebie ustawia na monitorze.
Mowa była o kontraście tekstu względem tła.