Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
tak jak w temacie markuje ruch na ruterze z użyciem layer7 i ipp2p, w następujący sposób (fragment skryptu, ale wiadomo o co chodzi):
$iptables -t mangle -N ${users[$x]}_dl $iptables -t mangle -A POSTROUTING -d ${users[$x]} -j ${users[$x]}_dl $iptables -t mangle -A ${users[$x]}_dl -s 0/0 -d ${users[$x]} -m layer7 --l7proto ${protocols[$y]} -j MARK --set-mark 1$x$y $iptables -t mangle -A ${users[$x]}_dl -s 0/0 -d ${users[$x]} -m ipp2p --ipp2p -j MARK --set-mark 1$x$y
Ogólnie działa to naprawdę bardzo fajnie, ale zauważyłem dziwną rzecz:
layer7 markuje pakiety jako skypeout i skypetoskype od osób które nie mają włączonego skype'a. Czym to może być spowodowane?
i 2 problem - ipp2p markuje znacznie mniej pakietów niż layer7 ustawiony na samego tylko bittorrenta.
niestety ani l7, ani ipp2p nie łapią wszystkiego, czasem też łapią za dużo,
kiedyś ipp2p łapał mi ruch nfs :-( cóż świat nie jest idealny ;-)
ale kurcze rozbieżności sięgają czasami 50% ;] Generuje sobie statystyki z użyciem właśnie layer7 (markuje dns, ssh, jabber, skype, http, ssl, pop3, smtp, imap, ftp, torrent) i cały ruch p2p przy użyciu ipp2p oraz przy użyciu ipfm i np w dniu dzisiejszym ipfm pokazuje download w sieci: 12,10GB a staty z layer7 około 7GB, wiadomo że nie markuje całego ruchu, no ale większość tych podstawowych tak, więc wydaje mi się, że coś jednak może być nie tak... tylko jak sprawdzić co? ;]