Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dostałem od znajomego zadanie i nie mam pomysłu jak je rozwiązać. Udostępnia on drukarkę w windowsie. Widać ją jako jakiś tam udział w otoczeniu sieciowym. Teraz ja chciałbym móc na niej drukować z poziomu linuksa, a najlepiej żeby to było z OOo, i by dało się to osiągnąć z lini poleceń (chodzi o uniwersalną metodą bo znajomy mi powiedział że w KDE jest kreator dodawania takich drukarek, tylko że ja nie mam pewności czy na tamtym systemie jest KDE;-)).
Znalazłem coś na temat smbprint ale nie widzę tego w repo etch (chyba że źle szukam. Nie miałem żadnej styczności z drukarkami na linuksie ( na windzie zresztą też za duża ta styczność nie była;-)).
Poradźcie mi coś.
Thx za wszelaką pomoc.
Na tamtym systemie nie ma może KDE, ale jest na pewno jakaś przeglądarka - to jej użyj. Wpisz w pasku adresu -> localhost:631 i postępuj zgodnie z sugestiami programu.
Oczywiście cupsa musisz mieć tam zainstalowanego.
czyli można dodać drukarkę sieciową tak jakby działała na localhoście?
zaraz przetestuje. Dzięki Bodzio.:)
czyli można dodać drukarkę sieciową tak jakby działała na localhoście?
Nie można. Można dodać drukarkę sieciową tak jakby działa na zdalnym hoście i drukować na nią. :)