Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
W skrócie: założyłem RAID 5 (bez hot spare) na 4 dyskach SCSI. Następnie postawiłem Sarga na 2.6 i wklepałem:
# hdparm -tT /dev/sda /dev/sda: Timing cached reads: 560 MB in 2.01 seconds = 278.23 MB/sec Timing buffered disk reads: 42 MB in 3.01 seconds = 13.96 MB/sec
Trochę mało... Gdzieś słyszałem że dysków SCSI hdparm-em się nie sprawdza. W takim bądź razie czym sprawdzić wydajność macierzy?
W skrócie: założyłem RAID 5 (bez hot spare) na 4 dyskach SCSI. Następnie postawiłem Sarga na 2.6 i wklepałem:
Kod:
# hdparm -tT /dev/sda /dev/sda: Timing cached reads: 560 MB in 2.01 seconds = 278.23 MB/sec Timing buffered disk reads: 42 MB in 3.01 seconds = 13.96 MB/secTrochę mało... Gdzieś słyszałem że dysków SCSI hdparm-em się nie sprawdza. W takim bądź razie czym sprawdzić wydajność macierzy?
http://www.acnc.com/benchmarks.html podobno bonnie++ jest najlepszy
raid sprawdzasz w biosie kontrolera, system widzi wystawiony zasob jako jeden dysk, wiec hdparm nic ci nie powie...
jesli to serwer ibm, to ctrl+a podczas wstawania maszyny i pozniej manage arrays
a co do wydajnosci, to wiem ze ibm ma jakies wewnetrzne programy, moze warto przeszukac google zeby je znalezc, oczywiscie przy zalozeniu ze masz sprzet ibma...
pozdr
Tak, mam serwer IBM'a i z samym raidem nie ma problemu chodziło mi tylko o sprawdzenie wydajności macierzy. Dzięki za hint, poszukam softu na stronie IBM'a.