Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
sprawa jest taka ... kumperl mi wysyła 1000 maili to ja mu też wysyłam 1000 maili .. skrypt w perlu co jakiś czas puszczony ...
zabawa ta sie zaczęła robić nudna, więc chciałem sie dowiedzieć czy można jakoś pod debianem nie będąc administratorem filtrować taką pocztę (np. widze dostałem maila od tego, a tego kolesia, no to taki mail wale w kosz)
a tak naprawde przejrzalem filter i procmail, a że procmail jest na serverze na którego przychodzą mi wiadomości to sobie procmaila skonfigurowałem (narazie tak tylko prymitywnie, ale zawsze coś :-)
Biexi zrobiła tak na DUGu, że jak dopiszesz do bazy SQLa adres takiego spamera, to mu odbija pocztę z odpowiednim "soczystym" komentarzem. Oczywiście po angielsku bo większość spamu jest od ...ruskich
procmail, maildrop, dovecot+sieve (polecam)
btw. moim zdaniem na spam nie ma sensu i nie powinno się odpowiadać, choćby dlatego, że odpowiedź rzadko dochodzi