Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chcę zrobić tak:
Ikona Kadu na trayu - kliknięcie na nią powoduje uruchomienie okana logowania do programu jak to zrobić ?
Chodzi o to że do komputera ma dostęp kilka osób
Jesli z kadu ma korzystac kilka osob na jednym koncie w linuksie, to proponuje zainteresowac sie modulem kadu-profiles, innej metody nie ma niestety. Nie spotkalem sie zeby ktos zrobil logowanie do kadu jak to ma miejsce w gg na windzie dla kilku kont :(
Jesli chodzi o to zeby inna oosba nie wykorzystala aktualnie odpalonego kadu to nie wiele mozna zdzialac bo haslo do numerku gg musi byc w programie wpisane :(
tak ten modul działa całkiem dobrze. tylko chyba jest jedno logowanie "automatyczne". i zadne z nich nie jest chronione haslem. a moze lepiej pokombinowc z uruchamianiem aplikacji jako inny użytkownik?
Kadu profiles już mamy, też kombinujemy z tym innym użytkownikiem.
Zamykamy Kadu z zatwierdzonym fikcyjnym hasłem. Jak ktoś inny kliknie to ma bubu. Działa, ale jest upierdliwe.
masz taką zmienna srodowiskową jak "CONFIG_DIR" która to mówi kadu gdzie ma profil który ma odpalić, dokładniej rzecz biorąc, odpalając kadu np. tak
/bin/sh -c export CONFIG_DIR=.kadu/Graffi/ ; kadu
odpali sie kadu zapisując katalog z tym "kontem" w katalogu ~/.kadu/Graffi/kadu na tej podstawie możesz sobie np. skróty potworzyć na pulpicie i każdy odpala swoje kadu, do tego robisz jeden skót ze zmienna która wskazuje na katalog ze zdjętymi prawami zapisy i masz takie kadu dla gosci :P
albo jak sie chcesz w "automatyczność" troche bawic to zobacz sobie:
http://www.kadu.net/forum/viewtopic.php?p=49798
tam też gdzieś jest coś takiego w postaci skryptu na jakichś okienkach dialogowych napisane, tamtego nie trzeba kompilować, ale nie mogę Ci na szybko znaleść :(
poszukaj najwyżej... ;)
tamto drugie jest konfigurowalne z poziomu uruchomionego tego "bajerku" ;)