Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-03-01 10:54:41

peredhil - Nowy użytkownik

peredhil
Nowy użytkownik

Zewnętrzne IP a "blokowanie" portu

Witam.

Mam taki mały problem, chciałem ustawić zewnętrzne IP użytkownikowi, jednak chcę zrobić taki myk, że jeśli ktoś wpisze w przeglądarce
http://jakis-adres.org/ (przypisany do tego IP) otworzy się strona umieszczona na serwerze (dzielącym łącze) - nie u użytkownika, który nawet nie posiada zainstalowanego serwera www.

Jest to sieć komputerowa, łącze jest dzielone na kilkaset komputerów - 1 z
użytkowników musi/chce mieć takie rozwiązanie, gdyż jego komputer nie jest uruchomiony przez całą dobę - gdyby postawił u siebie serwer www i wyłączył komputer wiadomo co by się stało ze stroną.

Czyli użytkownik ma zewnętrzne IP, jednak po wpisaniu adresu w przeglądarce wyświetla się strona umieszczona na serwerze, jedynie port 80 zostaje "zatrzymany" przez serwer i wyświetla stronę, reszta usług leci do użytkownika.

Ma ktoś pomysł jak rozwiązać ten problem?
Z góry dziękuje.

#2  2007-03-01 11:18:13

Libo - Użytkownik

Libo
Użytkownik

Re: Zewnętrzne IP a "blokowanie" portu

musisz przekierwowac wybrane pakiety do serwera na ktorym rezyduje www klienta:

Kod:

iptables -t nat -A PREROUTING -d zew_ip_klienta -p tcp --dport 80 -j DNAT --to-destination ip_serwera_gdzie_jest_strona_klienta:80

docelowy port rowniez mozesz sobie zeminic jezeli serwer www ze strona na innym nasluchuje

Nie ma nie idzie... jest nie umiem.

Stopka forum