Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witajcie,
jak skonfigurowac Xserver i co w ogole zrobic, zeby moc korzystac z Xservera na moim kompie w sieci lokalnej.
mam podlaczonego drugiego kompa i chce sie polaczyc z niego do Xservera na moim kompie...
jakies propozycje?
Ja uzywalem zawsze: xtightvncviewer (klient), a jako serwer to chyba byl tightvncserver.
Lub ssh -X ip_kompa i mozna wywolywac alplikacje uruchamiane pod x`y.
"export DISPLAY=adres_ip:0.0" na zdalnym kompie
i włączyć nasłuchiwanie na tcp w serwerze lokalnym serwerze X
czadman, dzieki, choc nie wiem czemu, bo juz tak robilem i mi nie dzialalo, dlatego zapytalem, ale teraz dziala:)
dobra, chyba juz spie... musze to odlozyc na jutro.
ale nie dziala to rozwiazanie. znaczy w jaki sposob mam wlaczyc nasluchiwanie na tcp? i jak potem odpalac ten xserver? startx?
W menadzerze logowania, przy "serwer command" (lub czymś podobnym) wywal opcje xorga "-nolisten tcp" i poczytaj w manie/helpie co dodać ;-)
dobra, wszedzie jest ludzie pisza, ze ssh -X
no ale jak przez ssh odpalic sesje X serwera?
ja nie chce odpalac z ssh -X z zadnego manager okien...
chce zeby caly zabieg wygladal tak:
jest serwer z zainstalowanym Xorg'iem
jest drugi komp, na ktorym jest system bazowy.
z drugiego kompa lacze sie tak z serwerem, zeby moc z niego korzystac, jakby to byl jeden komputer ;)
znaczy sie, ze chce odpalac programy z serwera i zeby ich wykonywaniem zajmowal sie serwer, a jedynie obraz bedzie przesylany do drugiego kompa (oczywiscie myszka i klawaitura z drugiego kompa ma dzialac z serwerem).
czyli innymi slowy taki komputer zdalny.
znalazlem cos takiego:
X -broadcast
tylko dziala strasznie wolno:/ no ale chyba nie wynika to z obciazenia procesora, bo cpu pracuje normalnie. moze zbyt wolne wysylanie? da sie wlaczyc jakas kompresje, albo cos?
możesz zdradzić jak się logujesz?
#ssh -X -broadcast piotr@192.168.1.184 getaddrinfo: roadcast: Name or service not known ssh: connect to host 192.168.1.184 port 22: Success
i zostaje w konsoli
mialem na mysli:
# X -broadcast
nic wiecej nie trzeba robic. szuka nablizszego serwera i sie z nim laczy. gdyby w sieci bylo kilka Xserwerow, to trzeba przed tym wydac polecenie:
# X -query IP_hosta
co do szybkosci dzialania, to wiem, gdzie jest problem. ten zabieg powoduje, ze wszystko jest wykonywane przez tego drugiego kompa. po prostu na drugium kompie jest odpalony xserwer z pierwszego kompa... w praktyce dziala to tak, ze drugi komp jakby traktuje serwer jako dysk