Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam. wie ktoś czy w systemach bsd są jakieś sposoby na ograniczanie p2p. chodzi mi o to ze w linuxie jest layer7, ipp2p, iptables-p2p. drugie pytanie dotyczy łat zawartych w pom-ng (ipv4opstrip, mark, conlimit, ipv4options...) czy filter pakietów w bsd ma takie możliwości standardowo, czy trza takie łaty nakładac, a moze nie ma wogóle takich łat? czy w bsd jest możliwość zakładania wirtualnych interfejsów (imq)? jakie algorytmy kolejkowania obsługuje bsd standardowo, a jakie po nałożeniu łat jesli takowe istnieją?? pzdr
w bsd używa się przede wszystkim firewalla Packet Filter ,odpowiednik linuksowego iptables,ale uważany za bardziej przejrzysty ,ale nie ma chyba jeszcze możliwośći typu ipp2p,ale jest coś takiego jak QoS
do kolejkowania używa się przede wszystkim CBQ i HFSC,z tego co zauważyłem
jak coś na router to sporo ludzi chwali OpenBSD,nie wiem jak teraz ,ale w poprzednich wersjach FreeBSD ,żęby mieć PFa trzeba było rekompilować jądro,może teraz się to trochę zmieniło
może ktoś będzie bardziej obeznany w tym temacie to Ci więcej podpowie,ale o szczegóły popytaj na bsdguru,tylko,że niestety ludzie nie bardzo się chcą chwalić wiedzą
Z FreeBSD to głównie ALTQ (brak oficjalnej dokumentacji) albo DummyNet (problem przy współpracy z rrd - przestaje pracować).
P2P zazwyczaj separuje się przez przepchnięcie do kolejki o najniższym priorytecie (ALTQ).