Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
cześć
próbował ktoś uruchomić swoją kartę telewizyjną w dystrybucji LiveCD typu KnoppMyth?
initrd ładuje mi w niej moduły ,ale scantv nie znajduje żadnego kanału
może ktoś zna inne LiveCD dedykowane do kart telewizyjnych?
jeśli ktoś nie orientuje się co to jest ten KnoppMyth to wyjaśniam ,że jest do dystrybucja LiveCD ,oparta na Debianie,służąca do uruchamiania kart telewizyjnych bez konieczności instalacji systemu na dysku
jeśli ktoś chciałby ją pobrać to jest do ściągnięcia tutaj
ftp://ftp.csse.monash.edu.au/software/KnoppMyth/KnoppMythR5D1.iso
wydaje się to być super sprawa,że można oglądać telewizje bootując tylko płytkę tylko niestety to nie działa
//edycja
zapomniałem dodać ,że karta to AverTV Studio 303 oparta na chipsecie Conexant
Karty na cx8800 z reguly sa w linuxie zle rozpoznawane.Myslę ze bedziesz musial moduly recznie wywalic z jadra i ponownie załadowac z odpowiednimi parametrami.
Tzn card=nr tuner=nr itp.
Pozdrawiam.
Twój nr tunera to chyba 38.
Tu chyba sie zajmowałem ta kartą.
http://strefamandrivy.pl/forum/viewtopic.php?t=6029
Pozdrawiam
dzięki ,rzeczywiście numer tunera to 38(chodź nie wiem skąd bierzesz takie info ;) ),bo taki initrd mi załadował i jest ok
KnoppMyth już mi chodzi ,scantv nie znajdował mi żadnego kanału ponieważ miałem za słaby sygnał telewizyjny ,ale wystarczyło uruchomić xawtv i poszukać kanału kursorem ,(w Debianie też załadował mi initrd tą kartę z tym samym tunerem i chodzi)
dzięki za zainteresowanie i pomoc,w końcu mam telewizję z płyty ;)
Xdtv moim zdaniem najlepszy.
Zgrywa lepiej niz $hitowe programy i mniej obciaza procesor.
Pozdrawiam
To troche zalezy od karty dzwiekowej.Musisz poczytac mana do xdtv i dobrac odpowiednie opcje.Dla przykladu ja odpalam go takim poleceniem
xdtv -c /dev/video0 -noalsa -audio_dev /dev/dsp -noaop
Tak nagrywa mi najlepiej.Jak mialem z alsy to troche gubil mi ramki.Zas bez tego -noaop przestawial mi mixer.
Musisz to dopracowac
Pozdrawiam
Jak rozumiem wyjscie z tej karty tv jest połaczone kabelkiem o karty dzwiękowej.Sprawdz czy dziala wogóle nagrywanie.Moze tylko jest wyciszony suwak w mixerze.
Nie wiem zaś po co Ci LiveCD do tv.
Pozdrawiam