Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy jest jakiś taki patent, że jak się ma licencje na Windows XP Home to go możne pobrać (instalkę) ze strony M$?
tak, trzeba miec
-orginalną płytkę
-seriala
-licencję
- i fakturę zakupu
musisz spełnić 2 (3?) z tych warunków, żeby mieć legalny system.
możesz pobrać jakiegoś pirata
Czy przypadkiem samo takie pobranie pirata (mając licencję lub nie) nie jest nielegalne?
Czy jest to gdzieś ładnie opisane co trzeba mieć? Jak czytam o licencjach na stronie microsoftu to odnoszę wrażenie, że to są informacje dla prawników nie dla użytkowników.
no chba ze Twoja uczelnia ma podpisana umowe z M$ i w ramach niej mozesz sciagac z ich strony darmowy soft ful legalny chyba ze przestaniesz studiowac na tej uczelni :)
no chba ze Twoja uczelnia ma podpisana umowe z M$ i w ramach niej mozesz sciagac z ich strony darmowy soft ful legalny chyba ze przestaniesz studiowac na tej uczelni :)
O jeju, to nie te czasy. :)
Chyba znalazłem to o co mi chodziło. :)
https://www.microsoft.com/resources/howtotell/pl/coa.mspx
O ile dobrze pamiętam trzeba mieć oprócz licencji naklejkę na kompie(chodzi o systemy które to były z tym wynalazkiem rozprowadzane), jeśli natomiast tejże nie nakleisz na swojego PC to jesteś piratem... Według mnie to zasługuje na miano jednej wielkiej kpiny.
Edit:
Tym razem to ja sie wymądrzam :)
a jeszcze do tego jak dostanie sie z komputerem windowsa i chce sie go komus odsprzedac bo juz sie ma jednego to kompletna porazka :-)
Ciekawe. Jak kupuje się laptopa to dostaje się zazwyczaj windowsa przygotowanego pod daną markę. A płytka nie wygląda tak jak kupiona ze sklepu.Jedynym sposobem jest naklejka z kluczem przyklejona do laptopa. Jeżeli ktoś chce być w 100% pewny, że nie wlepią mu kary za nielegalne oprogamowanie to jak tylko gdzieś wychodzi musi zabrać całą mase płytek (np. płytke z Windowsem Officem i innymi programami windowsa.)
Do laptopów marki Asus , Acer , Toshiba nie ma juz płyty z windowsem . Teraz dostajemy na hdd przygotowaną specjalnie partycje z obrazem dysku systemowego . Jak sie taki system przywróci to mozemy sobie nagrać rescure disk z windowsem xp home/media center na płyte dvd . ta płyta jest podstawą prawną razem z naklejką świadczącą o legalnośći systemu .
Kiedyś jeden z handlowców M$ powiedział że można zrobić jedną pełnoprawną kopie plyty systemu .
Do laptopów marki Asus , Acer , Toshiba nie ma juz płyty z windowsem .
Dell tez zaczal uprawiac taka polityke. Jakies nieporozumienie. Ja na poczatku nabijalem sie z qmpla, ze go wyrolowali (ludzie od ktorych kupowal), ale potem zobaczylem papierowa imitacje plyty i zbaranialem.
Ja jak kupiłem Asusa, to dysk był czysty, Zresztąkupowałem z opcją "bez systemu operacyjnego"