Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam po 2 miesięcznym urlopie XD
Chciałem sobię skompilować najnowsze qemu + kqemu.
debian:/usr/src/qemu-0.9.0# ./configure WARNING: "gcc" looks like gcc 4.x Looking for gcc 3.x Found "gcc-3.3" Install prefix /usr/local BIOS directory /usr/local/share/qemu binary directory /usr/local/bin Manual directory /usr/local/share/man ELF interp prefix /usr/gnemul/qemu-%M Source path /usr/src/qemu-0.9.0 C compiler gcc-3.3 Host C compiler gcc make make install install host CPU i386 host big endian no target list i386-linux-user arm-linux-user armeb-linux-user sparc-linux-user ppc-linux-user mips-linux-user mipsel-linux-user m68k-linux-user i386-softmmu ppc-softmmu sparc-softmmu x86_64-softmmu mips-softmmu mipsel-softmmu arm-softmmu gprof enabled no profiler no static build no SDL support no mingw32 support no Adlib support no CoreAudio support no ALSA support no DSound support no FMOD support no kqemu support yes Documentation no ERROR: QEMU requires SDL or Cocoa for graphical output To build QEMU without graphical output configure with --disable-gfx-check Note that this will disable all output from the virtual graphics card.
I tutaj się zastanawiam...hmmm. QEMU wymaga SDL lub Cocoa dla wyjscia graficznego.
i faktycznie kiedy zrobie sobie poprostu make, to mi wywala błąd. Kiedy zrobie ./configure --disable-gfx-check to się ładnie kompiluje, ale potem jak uruchamiam obraz dysku, to nic się nie wyświetla, a qemu działa.
Jak ten problem rozwiązać???
I co to jest SDL i Cocoa?
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
cholera...dalej mam problem :/
co zle robie?
Zaczne od poczatku, jak instalowalem.
1> Pobralem najnowsza wersje qemu + kqemu
2> rozpakowalem do /usr/src
3> konfiguruje kqemu ./configure
4> kompiluje make
5> make install
--------------------------------------------
6> konfiguruje qemu ./configure dostaje:
debian:/usr/src/qemu-0.9.0# ./configure WARNING: "gcc" looks like gcc 4.x Looking for gcc 3.x Found "gcc-3.3" Install prefix /usr/local BIOS directory /usr/local/share/qemu binary directory /usr/local/bin Manual directory /usr/local/share/man ELF interp prefix /usr/gnemul/qemu-%M Source path /usr/src/qemu-0.9.0 C compiler gcc-3.3 Host C compiler gcc make make install install host CPU i386 host big endian no target list i386-linux-user arm-linux-user armeb-linux-user sparc-linux-user ppc-linux-user mips-linux-user mipsel-linux-user m68k-linux-user i386-softmmu ppc-softmmu sparc-softmmu x86_64-softmmu mips-softmmu mipsel-softmmu arm-softmmu gprof enabled no profiler no static build no SDL support yes SDL static link yes mingw32 support no Adlib support no CoreAudio support no ALSA support no DSound support no FMOD support no kqemu support yes Documentation no
7> make
8> make install
--------------------------------------------
potem odpalam obraz poleceniem
qemu -hda /home/adam/qemu/hd.img -m 196 -soundhw all -usb -kernel-kqemu
potem wchodze do konsoli qemu i wydaje poleceni info kqemu, dostaj kqemu : disabled.
Jak włączyć to cholerne kqemu???
moduł mam załadowany.
Bardzo potrzebuje winde do C, a nie moge patrzec jak mi sie programik compiluje 4 min :/
Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam
Chciałem sobię skompilować najnowsze qemu + kqemu.
a jakiego masz debiana , ja na debianie-sid
zainstalowałem pakiety najnowsze qemu (0.9.0-1) oraz kqemu-source (1.3.0~pre11-1) z experimental
a moduły kqemu zbudowałem module-assistant
a jakiego masz debiana , ja na debianie-sid zainstalowałem
Mam etch
tutaj więcej info:
http://www.adam05.one.pl/phpsysinfo/
to sprawdz czy możesz zainstalować te pakiety
co ci podałem z experimental
moduły budujesz module-assistant ,
podobnie jak sterowniki nvidii
maszyna:~# m-a prepare
maszyna:~# m-a build kqemu
maszyna:~# m-a install kqemu