Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam!
szukam szukam i nie moge znalesc...
Otoz, chce powiadamiac uzytkownikow w sieci lokalnej o roznuch sytuacjach itp...
I ty moje pytanko, jak takie cos zrobic? Bo cos nic znalesc nie moge...
pozdrawiam!
moim skromnym zdaniem zacznij od arpwatch.
edit:
sorki, nie doczytalem. Ty chcesz w druga strone. ;-) Zrozumialem, ze chcesz byc informowany o zmianach w lanie. ;-)
1. unixy:
* programy talk i talkd
* zdalny dostep i pisanie do /dev/pts/*
* write (tez chyba mozna jakos zdalnie)
2. windows:
* usluga poslaniec i smbclient (nie pamietam jaka opcja)
3. jakis komunikator - np cos na XMPP ...
witam!
szukam szukam i nie moge znalesc...
Otoz, chce powiadamiac uzytkownikow w sieci lokalnej o roznuch sytuacjach itp...
I ty moje pytanko, jak takie cos zrobic? Bo cos nic znalesc nie moge...
pozdrawiam!
mozna jeszcze poprzez www no i starego dobrego maila :)
napisz dokladniej co i jak bo tak nikt Ci nic sensownego nie napisze
najlepiej sprawdza sie powaidomienie poprzez www bo stronki ludziska ogladaja, a na maile i inne komunikatory klada laske
no wlasnie chcial bym przez www powiadamiac, tak zeby klient po otwarciu przegladarki zobaczyl co trzeba i zaraz potem mogl normalnie korzystac z netu
no wlasnie chcial bym przez www powiadamiac, tak zeby klient po otwarciu przegladarki zobaczyl co trzeba i zaraz potem mogl normalnie korzystac z netu
No nie wiem czy pomysl z www jest taki dobry. Mnie osobiscie nie podoba sie ingerencja w to, co otwiera mi sie po uruchomieniu przegladarki www. Wole jednak pusta strone na starcie.
Z doswiadczenia wiem, ze takie rzeczy szybko przestaja sie podobac userom.
Poza tym kazde otwarcie przegladarki bedzie generowac moim zdaniem niepotrzebny ruch.
Moze lepszym rozwiazaniem jest np. serwer jabbera?
na swoim serwerze mam mozliwosc calkowitej blokady internetu wybranemu uzytkownikowi ustawiajac regulke:
iptables -A PREROUTING -t nat -s 192.168.0.2 -p tcp --dport 1:65535 -j DNAT --to-destination 192.168.0.1:200
po zablokowaniu uzytkowanik widzi jedynie predzej przygotowana strone www na porcie 200
i teraz pytanie, czy dalo by sie zrobic tak ze uzytkownik zobaczy ta strone a zaraz potem mogl dalej kozystac z internetu?
czyli zeby to przekierowanie dzialalo tylko przez jakis czas
pozdrawiam
Pewnie ze sie da. Musialbys to np zrobil na php i bazie - gosc otwiera pierwszy raz stronke - widzi warninga - kazesz mu potwierdzic przeczytanie, skrypt umieszcza dane ze gosc obejrzal, i usuwa dla niego regulke z firewalla, cos w ten desen :-P O szczegoly nie pytaj, bo nie wiem jak to zrobic :-PPPP
mozesz poprostu umiescic przycisk jakis, jezeli uzytkownik go nacisnie uruchamiany jest skrypt ktory zdejmuje regulke z firewalla
a jak zrobic taki przycisk? bo nie mam pojecia od czego sie zabrac...
skrypt cgi powinien wystarczyc, tylko musisz dobrze go napisac zeby nie stwarzal zagrozen.
Sam pisalbym takie cos w pythonie, ale bash bedzie chyba najlepszy. Skrypt pobiera adres IP z jakiego klikany jest formularz i uruchamia cgi z odpowiednim parametrem, ktory z kolei poprawia iptables, usuwajac przekierowanie.
a jak zrobic taki przycisk? bo nie mam pojecia od czego sie zabrac...
zabaw się gimpem - robi ładne przyciski
skrypt cgi powinien wystarczyc, tylko musisz dobrze go napisac zeby nie stwarzal zagrozen.
Sam pisalbym takie cos w pythonie, ale bash bedzie chyba najlepszy. Skrypt pobiera adres IP z jakiego klikany jest formularz i uruchamia cgi z odpowiednim parametrem, ktory z kolei poprawia iptables, usuwajac przekierowanie.
ciezko zrobic taki skrypt? moze ktos pomoze jak sie do tego zabrac, czego szukac?
myślę że raczej nie powinno być trudne i teoretycznie nawet nie trzeba by było bazy
tylko wyglądało by tak że wejście na tą podstawioną stronke przez usera powodowało by wywołanie iptables całość by działała do czasu restartu
a moze by ktos zrobil ten skrypt i by sie go dodalo do FAQ :)
napewno wiecej osob by z tego skorzystalo
pozdrawiam
Bardzo słuszna koncepcja :P sam też skorzystam :D