Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam!! mam mały problem, a polega on na tym, że nie wiem jak zainstalować gimpa. Jak dam
apt-get install gimp
to wywala mi
Następujące pakiety mają niespełnione zależności: gimp: Wymaga: libwmf0.2-7 (<=0.2.8.4) ale nie zostanie zainstalowany E: Pakiety sa błędne
wymagana wersja pakietu jest w repo, wiec
apt-get install libwmf0.2-7
a mi wywala jak chce zainstalowac ten pakiet to usunie mi iceweasel, fluxconf, d4x, mplayer, libgtk2.0-0 i kilka innych. Jak zainstalowac tego gimpa?? jak zainstalowac libwmf0.2-7 aby mi nie wywalało innych pakietów?? Macie może jakieś rady?? Mam debian sid + fluxbox z experimental. pzdr
Gtk2.10 jest w systemie ?
//edit:
Można by spróbowac oszukac apt'a
Po szczegóły odsyłam do tego wątku
dzieki Lorenzo
Dzisiaj znalazłem jeszcze jeden sposób obejścia chorych zależności. Jest upierdliwy ale działa :-)
W /var/lib/dpkg/ sa zawarte 2 pokaźne pliki zawierające informacje o paczkach dostępnych w repo.
Mianowicie sa to:
available
status
Edytujemy plik available (jest dość pokaźny), odszukujemy w nim Package: libwmf0.2-7, nastepnie wywalamy wszystek informacji z linijki Depends:.
Teraz dla systemu ta paczka nie ma żadnych zależności.
Ja profilaktycznie powywalałem jeszcze tą paczke jako zależności innych paczek , nastepnie zrobiłem to samo w pliku status. Potem apt-get -t experimental install gimp i wsio sie zainstalowało i działa :-)
P.S. Dokładnie co wystarczy wyedytowac to jeszcze nie wiem - robiłem na czuja :-)