Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Panowie podpowiedzcie jakis program do nagrywania dvd i cd. Chcialbym tylko aby nie wymagal bibliotek kde bo dzialam na xfce. Prosze o pomoc bo nie bardzo moge znalezc.
xcdroast - X based CD-writer software graveman- graphical tool to burn dvd and cd, gtk based brasero - CD/DVD burning application for GNOME cdrskin - command line CD-R/CD-RW writing tool gnomebaker - application for CD/DVD creation in the GNOME desktop burn - Command line Data-CD, Audio-CD, ISO-CD, Copy-CD writing tool cdw - Tool for burning CD's - console version
Kod:
xcdroast - X based CD-writer software graveman- graphical tool to burn dvd and cd, gtk based brasero - CD/DVD burning application for GNOME cdrskin - command line CD-R/CD-RW writing tool gnomebaker - application for CD/DVD creation in the GNOME desktop burn - Command line Data-CD, Audio-CD, ISO-CD, Copy-CD writing tool cdw - Tool for burning CD's - console version
Dzieki serdeczne :D
hm, dlaczego nie mam w Synapticu ani graveman, ani xfburn?
Chciałem zainstalować coś sensownegoi dedykowanego XFCE...
Graveman zostal wycofany z repo debiana.
Chyba nie jest już rozwijany.
Nic nie stoi na przeszkodzie aby skompilowac ze źródeł albo zrobic paczkę.
Sam go uzywam.
ilin napisał(-a):
Graveman zostal wycofany z repo debiana.
Chyba nie jest już rozwijany.
Nic nie stoi na przeszkodzie aby skompilowac ze źródeł albo zrobic paczkę.
Sam go uzywam.
Czy mam rozumieć, że środowisko XFCE nie ma ANI jednego programu do nagrywania płyt?
jest : xfburn . dla xfce4
Najlepszym sposobem na nagrywanie jest wiersz poleceń.
Dziś się przekonałem jak marnym programem jest K3b.
Apropo gravemana to mam gdzieś własnej roboty paczkę mogę podeslać.
Ostatnio edytowany przez ilin (2008-05-29 20:37:44)
http://azhag.fluxboxpl.org/debian/graveman_0.3.12-5-1ubuntu3_i386.deb
przepakietowany z Ubuntu, dedykowany dla testing, pójdzie na sidzie, z etchem nie wiem jak będzie działał
edit: możesz też skorzystać z swoistego archiwum debianowych pakietów:
http://snapshot.debian.net/package/graveman
Ostatnio edytowany przez azhag (2008-05-29 22:20:46)
można także z konsoli ;)
cdrecord (w debianie: wodim) do płytek cd,
growisofs do płyt dvd
udftools do zapisu pakietowego na płytkach rw
rychu napisał(-a):
można także z konsoli ;)
cdrecord (w debianie: wodim) do płytek cd,
growisofs do płyt dvd
udftools do zapisu pakietowego na płytkach rw
do konsoli polecam burn
marcusdavidus napisał(-a):
jest : xfburn . dla xfce4
ale nie ma go jakimś dziwnym trafem w repo, już pisałem o tym.
Wybrałem Debiana m.in ze względu na ilość pakietów w repo i do niego chcę się "ograniczać".
Nie po używam środowiska graficznego, by się męczyć z konsolą.
Zainstaluj sobie gravemana.
azhag dał linka do niego.
Jest niezly.
Zadna nakładka nie potrafi tyle co konsola.
Kiedyś się przekonasz.
a przy xfburnerze coś grzebią
http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=381580
będę instalował wyłącznie to co jest w repo, po to m.in. mam Debiana.
Mówisz azhag, że coś robią... tylko dlaczego, nie ma nawet starszej wersji? Ciekawe kiedy się zreflektują.
Przypomina mi się akcja z VLC z tamtego roku, jak było w repo dla instable i stable, a w testing się zgubiło.
Mam pewnie głupie pytanie, ale je jednak zadam, bo nie rozumiem za bardzo:
"Obecnie bazuje na bibliotece GTK+. - jest w wikipedii".
"GNOME (ang. GNU Network Object Model Environment) - graficzne środowisko użytkownika oparte na systemie X Window System oraz Widżetach GTK+ i GDK."
Natomiast o GTK+ widzimy: Biblioteka ta jest podstawą dla środowisk graficznych GNOME i Xfce.
Jak to jest? Czy programy pod GNOME są automatycznie także pod XFCE? Próbowałem tym tokiem myślenia zainstalować coś ww. z GNOME, ale i tak mi chciało zainstalować cosik pakietów z gnome w nazwie. Czym się różni jedno od drugiego i jak się do siebie mają? Czy korzystają z jakichś bibliotek wspólnie?
GTK to nie jest biblioteka jakiegoś środowiska, tylko biblioteka do tworzenia interfejsu.
Stworzona na potrzeby GIMP-a, ktory jakby nie patrzeć -- środowiskiem nie jest. Później zaczęły z niej korzystać (bo po co wynajdywać koło na nowo) inne programy.
--
Inaczej: wiele programów wchodzących w skład GNOME lub Xfce jest napisanych w C++. Nie znaczy to wcale, że C++ jest językiem programowania GNOME czy Xfce.
Ostatnio edytowany przez azhag (2008-05-30 21:52:44)