Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Z konieczności robię notatki w notatniku win98se.
W czym je później otworzę w Debianie ?
Najlepiej gdybym mógł poszczególne fragmenty kopiować i wklejać.
w jakimkolwiek edytorze tekstu, najlepiej takim który obsługuje dosowe znaki końca lini, np. kwrite
To sa zwykle pliki tekstowe to otworzysz je kazdym edytorem tekstowym, a ich nie brakuje w debianie.
przykladowo konsolowe: mecedit, vi
pod Xami: gedit
...
// edit: spoznilem sie ciut z postem ;)
No tak gedita i kwrite mam a meceditem i vi sie przy okazji pobawię.
Dziękuję.
Mogę pisać dalej.
Ps.
Po prostu nie mam tu nic innego a na dysku brak miejsca aby coś doinstalować.
jeżeli tak bardzo przyzwyczaiłeś się do notatnika i wolisz graficzne edytory to polecam leafpada
mousepad - prawie że jak notatnik :)
jeżeli będziesz potrzebować zmienić znaki końca linii pomiędzy *nix<>win to są malutkie programiki: todos / fromdos (paczka sysutils). Bardzo pomocne jak piszesz pod linux'em i musisz przeslac koledze pod windowsem
osobiscie uzywam gedit oraz mcedit :P
aptitude install wine
notepad
to tak dla tych co nie moga sie odnaleść... choć ten leafpad to właściwie klon tego shtowego :)
Dziękuje.
ten leafpad to właściwie klon tego shtowego :)
jakby ten shitowy miał choć w połowie takie możliwości to by było dobrze ;)
Tak jak juz kto powidzial, jesli uzyjesz notatnika z windy i otworysz potem plik w mcedit, to bedziesz mial krzaki na koncach linii.. ---->^M Chyba, ze uzyjesz jak podpowiadaja konwertera.
Notatek było sporo i dość ważne aby miec pózniej problemy - stąd padło pytanie.
Teraz z kolei doszedłem do wniosku ze aby napewno odczytać tekst przez siebie w jedną lub drugą strone najpewniejsza jest przegladarka internetowa.
Firefox czy Opera bo IE w win sobie jakoś nie radzi (przynajmniej w win98 jak zauważyłem).
Takie też rozwiazania będę wskazywał odbiorcom moich załaczników tekstowych które będę przesyłał z Linuxa dla posiadaczy win.
Ale to tylko moje skromne zdanie.
Mogę sie mylić.