Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam ponownie, jest niewymownie, ale nie działa :(
Problem jest następujący: Zainstalowałem sobie K3B i wypaliłem sobie płytkę. Płytka się ładnie wypaliła, odczytuje się i wszysko ok. Mam takie pytania:
1. Jak wypalić płytę bootowalną ale nie z image-u?
2. Jak wypalać i odczytywać płyty nagrane pakietowo?
Co do wypalania plytek botowalnych zrbionych na bazie linux'a do tego sluzy pakiet syslinux a tu masz troche info na temat tworzenia botowalnych ovbrazow
http://www.linuxfan.pl/howto/bootdisk.html
Co do nagrywania multisesyjnego mianowicie gdy juz chemy nagrac plyte widzimy okienko gdzie ustawiamy pretkosc nagrywarke itp to na 2 zakladce Ustawienia klikamy na Rozpocznij plyte wielosesyjna
nagrywamy sobie puzniej chemy cos dograc to
dajemy Nowy projekt z danymi puzniej Projekt -> Importuj sesje
płyty nagrane pakietowo wystarczy zamontować z opcją -t udf, bo zwykle jest na nich ten system plików
jak je nagrywać? zainstaluj udftools :)
BiExi, świetny jest ten artykół z linka.
Rychu, umiem już czytać te płytki, ale z zapisem nie bardzo :( wypisuje mi, że nie mam modułu ptkcdvd :(
aha no racja zapomniałem... w jądrze musi być wsparcie dla tego cuda - w 2.6 jest, ale na 2.4 musisz ściągnąć łatę stąd i ją zapodać a potem make menuconfig i:
Device drivers -- Block devices <*> Packet writing on CD/DVD media File systems <*> UDF file system support <*> UDF write support (w 2.4)
jak wszystko przekompilujesz i zainstalujesz to:
pktsetup /dev/pktcdvd /dev/sr0
i można szaleć :) chociaż w sarge jest już skrypt startowy który ustawia to automatycznie. po prostu montujesz:
mount -t udf -o rw,iocharset=utf-8 /dev/pktcdvd /cdrom
i gotowe, choć lepiej dodać linijkę do fstab
aha, no i na koniec drobna uwaga: jeżeli chcesz żeby tak nagrane płyty można było czytać pod shitem, to chyba niestety musisz założyć na niej system plików pod shitem za pomocą directcd (nero incd jest zupełnie do dupy). :/
Rychu, sory za lamerstwo, ale nie mam urządzenia /dev/sr0 :(
PS. mój debian: Sarge na jądrze 2.6.(nie pamiętam)
nie mam urządzenia /dev/sr0 :(
bo nie masz włączonej emulacji scsi
prawdę mówiąc z nagrywaniem płyt pod 2.6 w ogóle są jakieś dziwne problemy... cdrecord z distro zamula jak głupi i nie pozwala zwykłemu userowi nagrywać płyt (przynajmniej u mnie są takie problemy), czy właściwie odwoływać się do urządzeń (bez względu czy użyć emulacji scsi czy atapi). chyba to pieprznę i wróce do 2.4.27, średnio mi się chce ręcznie kompilować cdrtools tylko po to żeby mieć jajko 2.6.11
a co mi tam zależy...
No właśnie, w robocie postawiłem jądro 2.6.10
na roocie nagrywał bez problemu, na userze za chiny. Machnąłem ręką - zaden problem odpalić program jako root.
Po 5 dniach sie zapomniałem i nagrałem jako user, kurde nic nie zmieniałem
Bodzio, w K3B nagrywam jako user aż huczy, ale chciałbym jeszcze móc nagrywać płyty pakietowo.
z tym nagrywaniem są problemy w 2.6.10 i 2.6.11
a jak nagrywać pakietowo pod 2.6 to jeszcze nie rozpracowałem
dobra, teraz w ogóle zżarłem wszystkie rozumy ;]
zobacz nowy art w faq
Rychu, dzięki za art. Niestety nie rozwiązał moich problemów, bo jądro mam dystrybucyjne czyli 2.6.8-2-686. Wypisuje mi, że:
device /dev/hdc is write-protected, mounting read only
Na razie nie czuję się na siłach, żeby skonfigurować i skompilować jądro. Przypuszczam, że bez tego się nie obejdzie, czyli chwilowo pewnie jestem odcięty od nagrywania pakietowego :(
Przepraszam, że post pod postem, ale chcę pochwalić Rycha :)
Udało mi się wreszcie skopilować jądro i uruchomiłem nagrywanie pakietowe :):):):):):)
Jestem szczęśliwy jak nigdy dotąd :)
Rychu, jak Cię spotkam (bój się) dostaniesz pivo :)