Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
mam compaq'a armade e500 i interesuje mnie jak zamontowac sobie w debianie wskaznik baterii
szukalem po necie, jednak bez skutku (moze zle szukalem)
moze ktos z was wie jak zrobic wskaznik baterii pod debianem? glupio tak pracowac na komputerze wiedzac ze bateria padnie, ale nie wiedzac kiedy
Z tego co wiem to w jajku cos tzreba dodac zeby system wiedzial jaki jest stan baterii a w systemie najlepiej wykorzystac opcje w gkrellmie informujaca o stanie baterii ;)
Power management options (ACPI, APM) --->
ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) Support --->
[*] ACPI Support
<*> Battery
Tam są jeszcze opcje do poszczególnych typów laptopów to też sobie możesz wkompilować
sorry ale nie zrozumialem z tego zbyt wiele
sorry ale nie zrozumialem z tego zbyt wiele
No to trzeba wkompilować do jądra - podałem ci ścieżkę gdzie to jest, lub ewentualnie odpal modconf i załaduj moduły na stałe
dobra odpalilem modconf, znalazlem acpi i probuje zainstalowac baterie, jednak nie wiem jaki mam podac argument dla baterii
a tego to ja już nie wiem, laptopa bede mial za pół roku. Najlepiej walnij enterem jak sie pokaże pole z parametrami - ja tak robie i działą defaultowo
myslalem ze to czego szukam jest w kernel/drivers/acpi/battery no i probowalem to zainstalowac, niestety wywalilo mi sie z bledem:
snapshot
no juz nawet zapomnialem o tym wskazniku ktory nadal nie dziala, ale ostatnio u kolegi widzialem zrobil sobie, jest wskaznik w aplecie gnoma, niestety z tego co slyszalem po wlaczeniu go trzeba go rowniez wkompilowac w jajko. tu zaczynaja sie schody bo nie wiem jak
jesli moze ktos robil sobie wskaznik w gnomie to prosze o jakies dokladne instrukcje
pozdrawiam
hmmm jesli ktos ma laptoka to prosze o pomoc
przy jajku 2.4.x dzialal mi wskaznik baterii, ale wtedy nie pomyslalem zeby odpalic modconfa i zobaczyc jaki moja bateria ma argument w acpi
tera mysle sobie moze ktos mi poda argument swoj, a ja zobacze jak to wyglada
jest jeszcze jedno wyjscie, a mianowicie napisac do compaqa (hp), tworcy tej cholernej baterii (246264-001, pp2061h) i poprosic ich o pomoc. z tym ze nie jestem tego w 100% pewie, na stronie hp nie znalazlem tejj baterii
cthulhu, edytuj posty łobuzie :P (rychu)
Hej. ja mam laptopa i mi chodzi wskaznik baterii:) zrobilem to nastepujaco: w jajku (2.6.19.1) pozaznaczalem wszystko co dotyczylo acpi, nastepnie jajko sobie skompilowalem, zaintalowalem acpid, orak program klaptop, jest bodajrze w pakiecie kde-utils lub cos podobnego:))jak cos to pisz:)powodzenia
a da sie bez kompilacji jajka? mam do tego pecha - kernel panic
rychu ja nie wiem o co dokladnie chodzi, jesli o te dwa posty to wybacz, jest miedzy nimi chyba z rok odstepu :P
wszystko ok - rychu dat nie przeczytał:)
A jak kompilujesz???ja mialem kernel panic jak nie skompilowalem z initr.d, jak chcesz bez initr.d to trzeba system plikow, sterowniki na stale wkompilowac, nie wiem co jeszcze bo tego nie robilem narazie:p skompiluj sobie jadro sposobem debiana z initr.d, mysle ze jest najprosciej:)))
wlasnie robie reinstal systemu :( jak probowalem rozwiazac problem z jajkiem to troche namieszalem :( zaluje tlko 15 odcinka prison break'a ktory polecial, ale sa tez dobre strony tego :) znalazlem nowsza wersje debiana w moich plytach. zobaczymy jak to bedzie wygladac pozniej
po zainstalowaniu swierzego systemu wlazlem sobie do modolow kernela 2.4.17
(oczywiscie wskaznik dzialal od samego odpalenia systemu)
no i kolo acpi=>battery nie bylo zadnych argumentow, moze bateria steruje jeszcze inny modol?
edit:
po dodaniu
apm power_off=1
w
/etc/modules
patrz autowylanczanie komputera, wskaznik poziomu baterii zaczal dzialac :)