Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
hej :-)
kupiłam dzisiaj dla kogoś router pentagram cerberus adsllite. Ktoś mnie prosił, żebym zrobiła tak, żeby 4 kompy miały net, bo w tej chwili tylko jeden ma.
Moje pytanie jest takie:
Czy można usunąć oprogramowanie od neostrady? Czy też jest wymagane żeby wogole był net??
jak skonfigurować router, żeby inne kompy miały net?
Czy jak go podłącze to już odrazu będzie wszystko ładnie działać??
Pozdrawiam
P.S. Sorry za banalne pytania :/ ale pierwszy raz mam kontakt z neostratą i się trochę boję :P
hihi
Z komputerów można usunąć program neostrady, jest całkowicie zbędny. W routerze (najczęściej przez przeglądarkę) należy skonfigurować połączenie PPPoE/PPPoA (które będzie udostępniane na komputery) i np. serwer DHCP (zależy od routera, nie wiem, jak to jest w Pentagramie, ale na pewno wiele "zrobi się samo"). Wtedy pod WinXP we właściwościach protokołu TCP/IP połączenia z routerem należy zaznaczyć automatyczne uzyskiwanie IP. To jest podstawowa konfiguracja.
Powinien* działać w sposób następujący:
- wtyczkę od telefonu podłączasz do routera
- kablami sieciowymi łączysz komputery z routerem
Na komputerach ustawiasz DHCP, przez przeglądarkę łączysz się z routerem (http://ip.twojego.routera/), konfigurujesz połączenie z neo.
I voila, działa.
Oprogramowanie od neostrady możesz wywalić tam gdzie jego miejsce.
* - z tą firmą/modelem nie miałem (nie)przyjemności, ale większość routerów działa podobnie.
Ja posiadam takie cudo pod biurkiem. jedyną rzecz jaką trzeba wykonac jest podłączenie kompów do routera, wejście na stronę 10.0.0.2 (w nowych routerach user:admin hasło:conexant lub tak jak jest napisane w instrukcji) W sekcji Configuration klikamy w link WAN wybieramy Pvc0 i klikamy submit. po załadowaniu strony w polach user i password wpisujemy użytkownika i hasło. Następnie wciskamy submit dla pewności jeszcze save configuration i restartujemy router. net powinien chulac bez większych problemów.
Aha na win oczywiście pobieranie ip,dns z dhcp
A oprogramowanie od neostrady możesz spokojnie usunąć. Ono działa jak wirus, integruje się z przeglądarką IE i zawsze przekierowuje Cię na stronę neostrada.pl
Nie masz możliwości tego zmienić dopuki masz to oprogramowanie. Ja zazwyczaj po skonfigurowaniu neo (loginy, hasła, ID, adresy) wywalam to oprogramowanie i konfiguruje przez Dial-up
Prosze bardzo... konfiguracja pentagrama pod NEO:
http://ocforum.pl/showthread.php?t=13599
Wystarczylo zapytac wujka google :P