Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
witam. oto moj konfig do proftpd
Include /etc/proftpd/modules.conf ServerName "Debian" ServerType standalone DeferWelcome off MultilineRFC2228 on DefaultServer on ShowSymlinks on TimeoutNoTransfer 600 TimeoutStalled 600 TimeoutIdle 1200 DisplayLogin welcome.msg DisplayFirstChdir .message ListOptions "-l" DenyFilter *.*/ Port 21 PassivePorts 49152 65534 MaxInstances 30 User proftpd Group nogroup Umask 022 022 UseSendFile off TransferLog /var/log/proftpd/xferlog SystemLog /var/log/proftpd/proftpd.log #<IfModule mod_tls.c> #TLSEngine on #TLSProtocool TLSv1 #TLSRequired on #TLSVerifyClient on #</IfModule> <IfModule mod_quota.c> QuotaEngine on </IfModule> <IfModule mod_ratio.c> Ratios off </IfModule> <IfModule mod_delay.c> DelayEngine on </IfModule> <IfModule mod_ctrls.c> ControlsEngine on ControlsMaxClients 2 ControlsLog /var/log/proftpd/controls.log ControlsInterval 5 ControlsSocket /var/run/proftpd/proftpd.sock </IfModule> <IfModule mod_ctrls_admin.c> AdminControlsEngine on </IfModule> <Directory /*> HideNoAccess on HideFiles .*|welcome.msg <Limit ALL> IgnoreHidden on </Limit> </Directory> <Anonymous ~ftp> User ftp Group nogroup UserAlias anonymous ftp DirFakeUser on ftp DirFakeGroup on ftp #RequireValidShell off MaxClients 10 DisplayLogin welcome.msg AllowOverwrite on AnonRequirePassword off RequireValidShell off <Directory *> <Limit WRITE READ STOR> AllowAll </Limit> </Directory> </Anonymous> #<Directory /home/site> # <Limit WRITE STOR MKD XMKD RNFR RNTO DELE RMD XRMD DIRS> # Order allow,deny # Allow ukasz # DenyAll #</Directory>
nie wiem dlaczego ale nie chce mi ukrywac plikow i katalogow zaczynajacych sie na . jak zrobie hidefiles.* to ukrywa wszystko !!
Poczytaj o wyrażeniach regularnych. Powinno być:
HideFiles "^(.|welcome.msg$)"
ustawilem tak i nic mi sie nie pokazuj na ftpie. zaden katalog ani plik.
PWD: No such file or directory
Mój błąd. Powinienem albo dać bez cudzysłowów, albo podwoić slash'a:
HideFiles ^(.|welcome.msg$)
lub
HideFiles "^(\.|welcome.msg$)"
To powinno działać.
niedziala. niech ktos napisze jak ma i mu dziala.
<Directory /home/*> HideFiles welcome.msg HideNoAccess on <Limit ALL> IgnoreHidden on </Limit> </Directory>
nie ukrywa nawet welcome.msg
dodam ze uzywam debian testing
Nie wiem, czy świadomie używasz ścieżki "/home/*". Takie zdefiniowanie oznacza, że ustawienia tyczą się całej zawartści, ale nie dotyczą bezpośrednio folderu "/home".
<Directory /> HideFiles ^(.|welcome.msg$) HideNoAccess on <Limit ALL> IgnoreHidden on </Limit> </Directory>
teraz tak mam i dalej pokazuje pliki i katalogi zaczynajace sie na kropke. nawet jak zahashuje cala dyrektywa directory jak wyzej to powinien pokazac welcome.msg. ale pokazuje. cos zwalony jest ten proftpd jesli chodzi o ukrywanie plikow.
<Directory /> HideFiles ^(.|welcome.msg$) HideNoAccess on <Limit ALL> IgnoreHidden on </Limit> </Directory>
a moze sprobuj
HideFiles (.|welcome.msg)$
zamiast
HideFiles ^(.|welcome.msg$)
ok juz kumam te wyrazenia regularne :)
http://www.castaglia.org/proftpd/doc/contrib/regexp.html
znane nam * (oznaczajace cokolwiek) musi byc zastapione przez .* zeby proftpd to odczytal jako cokolwiek. a . musi byc zastapiona przez . zeby proftpd oczytal to jako kropke.. wczesniej chcielismy zeby byly ukrywane plikinazywajace sie "." reasumujac musi byc:
<Directory />
HideFiles ^..*|welcome.msg
HideNoAccess on
<Limit ALL>
IgnoreHidden on
</Limit>
</Directory>
dziala :)
Heh. Pobawilem sie tym i sam nie wiem... CHyba nic nie potrafir :-/ Wyglada to tak, jakby nie dzialalo :-) Stworzlem sobie pliczki dla testow na anonimowm koncie i bawilem sie Zarzucilem sobie przyklad z mana HideFiles (.conf|passwd)$ - dyrektywa powinna chowac pliki o nazwach .conf lub passwd i chowa, ale proba odejscia od tegoz schematu np ^(welcome) czy (welcome) - (plik nazywal sie welcome - bez roz.) nie dawala efektu...
To masz szczescie - mnie nadal nie dziala :-/
ja musialem po polaczeniu sie na ftpa odsiwerzyc. mam flashfxp i zeby odswiezyc musialem nacisnac f5
Niestety, ta dyrektywa mi nie dziala, za to dziala HideFiles (.)
- chowa wszystkie zaczynajace sie od kropki :-/
wklej swoj konfig ukrywania plikow
HideFiles ^..*|welcome.msg
Hmm, to ".*" nie jest raczej potrzebne. Dopóki nie zaznaczy się pustych łańcuchów ("^" - początkowy; "$" - końcowy), to "szukana" fraza może być gdziekolwiek w tekście.
wklej swoj konfig ukrywania plikow
Wkleilem twoje HideFiles do sekcji anonymous, zeby sprawdzic czy dziala - i mi nie dziala :-) wersja proftpd stable 1.2.10
pozdro
Strony: 1