Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, jestem dość zaawansowanym użytkownikiem komputera ale dopiero teraz postanowiłem okiełznać linuxa. Mój wybór trafił na Debiana z Fluxboxem (takie połączenie wg mnie daje duże możliwości i zabiera mało zasobów).
Po zainstalowaniu Debiana Wood'ego (akurat takie płyty miałem dostępne) zainstalowałem Fluxboxa przez apt-get install.
Kiedy próbuje go uruchomić przez startx fluxbox ekran robi się czarny pojawia się na chwilkę okno w wysokiej rozdzielczości ale zaraz znika i pokazuje się błąd:
cannot open device /dev/input/mice
Przeczytałem gdzieś by zmienić myszkę na /dev/psaux ale gdzie mam to zrobić w którym pliku.
Chodzi o mysz a raczej tuch-pada od laptopa
Z góry dziękuje za pomoc
konfiguracja x'ow u Ciebie jest najprawdopodobniej w /etc/X11/xorg.conf
spróbuj coś takiego...
Section "InputDevice" Identifier "Synaptics Touchpad" Driver "synaptics" Option "SendCoreEvents" "true" Option "Device" "/dev/psaux" Option "Protocol" "auto-dev" Option "HorizScrollDelta" "0" EndSection
konfiguracja x'ow u Ciebie jest najprawdopodobniej w /etc/X11/xorg.conf
W Woody'ym nie było xorga, tylko Xfree.
Szukaj w /etc/X11/XF86Config{cośtam}.
I polecam jednak ściągnięcie nowszego Debiana, unikniesz sporo nerwów.
W Woody'ym nie było xorga, tylko Xfree.
Rzeczywiście, mój błąd... nie wiem dlaczego, ale wyszedłem z założenia, że użytkownik ma Etch :)
plik znalazłem to:
/etc/X11/XF86Config-4
ale jak usunołem całą sekcje to był błąd jak zmieniłem na /dev/psaux to też był problem że coś już tego używa :(
Co mam tam wpisać by fluxbox się uruchomił? z kde nie mam żadnych problemów.
może wstaw treść configa, a ktoś odnajdzie błąd?
Nie za bardzo mam jak :(
Debaian mam na Laptopie nie mam dystkietek a USB nie udało mi się jeszcze ustawić, karty sieciowej via PCMCIA też jeszcze nie :(
Wszystko po kolei ale najpierw Fluxbox.
Żaden "device" nie odpowiada ani /dev/input/mice ani /dev/input/mouse0-4
tylko /dev/psaux odpowiada ale on jest ustawiony dla Configuret mouse czy jaokoś tak :(
Mam debiana (etch) + fluxbox na laptopie i na takich ustawieniach chodzi zarowno touchpad jak i mysza wpieta w usb :) To co prawda xorg.conf, ale... Może Ci to pomoże...
Section "InputDevice" Identifier "Configured Mouse" Driver "mouse" Option "CorePointer" Option "Device" "/dev/psaux" Option "Protocol" "PS/2" Option "Emulate3Buttons" "true" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Synaptics Touchpad" Driver "synaptics" Option "SendCoreEvents" "true" Option "Device" "/dev/psaux" Option "Protocol" "auto-dev" Option "HorizScrollDelta" "0" EndSection
Narazie nic nie pomogło ale dzięki za zainteresowanie. Właśnie ściągam Debiana 3.1r4 jutro zrobie formata i go zainstaluje z x-orgami i mam nadzieję że już nie będę miał tego problemu.
Pozdrawaim.
3.1 to nadal Sarge z Xfree. Szkoda czasu na sciaganie tego, lepiej od razu zabrac sie za Etch'a.