Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
w chwili obecnej domyślnym edytorem tekstu w moim systemie jest Abiword. Doinstalowałem OpenOffice i chce by to program Writer z tego pakietu był domyślnym edytorem dla plików .doc i .odt. Nie wiem tylko gdzie mam to ustawić :(
Pozostaje pytanie o jakim srodowisku graficznym mowisz...ale zaloze, ze korzystasz z kde.
Centrum Sterowania -> Skladniki Kde -> Skojarzenia plikow
Wyszukaj we wzorach plikow rozszerzenie, ktore cie interesuje i zmien kolejnosc w hierarchi programow.
Wychodzi przyzwyczajenie z WIndowsa gdzie jest jedno jedynie słuszne środowisko :(
Korzystam z GNOME 2.6.14. W System->Preferencje->Preferowane aplikacje mam możliwość ustawienia jedynie przeglądarki www i klienta poczty terminal.
Przepraszam za zamieszanie i proszę o sugestie jak to zmodyfikować w GNOME.
P.S. Problem wynika najprawdopodobniej ze sposobu instalacji systemu (netinstal->gnome->openoffice) i właśnie dlatego Abiword ustawiony jest jako domyślny edytor plików .doc .odt