Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Dzięcioł

witam, mam problemik z ustawieniem apache'a, mianowicie, mam 2 domeny i jedna dziala poprawnie a druga juz za ch... tzn chorobe nie ruszy, nawet jak wpisuje ip to nie wyswietla sie zawartosc, domene i ip zdefiniowalem w hosts i dopisalem do config'a apache'a i go oczywiscie przeladowalem i nie wyrzucil zadnych bledow, co moze byc przyczyna??
dodam ze pierwsza domena jest na aliasie eth1:1 i dziala bez zazutu a druga chialem na eth1:2 i nieche ruszyc, pingi na eth1:2 dzialaja poprawnie.

Moderator Mamut
jabym popatrzyl w konfiguracji vhostow apacha czy nie ma gdzies zafiksowanego ip (znaczy sie nie jest tak skonfigurowany ze uruchamia sie na jakis wymienionych ip) ...

Członek DUG
Przy ustawianiu vhostów posługiwałem się przykładami z apache.org( http://httpd.apache.org/docs/2.0/vhosts/examples.html ), a konkretniej IP-based virtual hosting, co dotyczy Twojego problemu.
co moze byc przyczyna??
Może przy ustawianiu Vhostów najzwyczajniej w świecie się machnąłeś?

Dzięcioł

co robie nie tak:
NameVirtualHost ip.ip.ip.ip:80
NameVirtualHost ip2.ip2.ip2.ip2:80
<VirtualHost ip.ip.ip.ip:80>
ServerAdmin admin@poczta.jerzyk.info
ServerName domena1.info
DocumentRoot /home/var/www
<Directory />
Options FollowSymLinks
AllowOverride None
</Directory>
<Directory /home/var/www/>
Options Indexes FollowSymLinks MultiViews
AllowOverride None
Order allow,deny
allow from all
</Directory>
ScriptAlias /cgi-bin/ /home/var/www/cgi-bin/
<Directory /home/var/www/cgi-bin>
Options +ExecCGI
</Directory>
ErrorLog /var/log/apache2/error.log
LogLevel warn
CustomLog /var/log/apache2/access.log combined
ServerSignature On
SetEnvIf User-Agent ".*MSIE.*" nokeepalive ssl-unclean-shutdown
Alias /doc/ "/usr/share/doc/"
<Directory "/usr/share/doc/">
Options Indexes MultiViews FollowSymLinks
AllowOverride None
Order deny,allow
Deny from all
Allow from 127.0.0.0/255.0.0.0 ::1/128
</Directory>
</VirtualHost>
<VirtualHost ip2.ip2.ip2.ip2:80>
DocumentRoot /home/strona/public_html
ServerName domena.net
</VirtualHost>
korzystalem tez z http://httpd.apache.org/docs/2.2/vhosts/name-based.html i nic :/
jezeli dam ping domena.net to mi pinguje i pokazuje adres ip, ale apache cos za bardzo nie chce otworzyc jej :/

Członek DUG

Użytkownik

Gdy masz masz dwa różne IP, nie potrzebujesz definicji NameVirtualHost, możesz je usunąć/wykomentować. W każdym razie wydaje mi się, że nie zamknąłeś pierwszego <VirtualHost>.

Członek DUG
Podczas przeładowywania apache'a jest sprawdzana składnia dołączanych ustawień, więc dziwne że tutaj nie zgłosił błędu, ponieważ faktycznie nie jest pierwszy vhost zamknięty. Sprawdziłem to u siebie
/etc/init.d/apache2 restart Forcing reload of web server (apache2)...apache2: Syntax error on line 672 of /etc/apache2/apache2.conf: Syntax error on line 11 of /etc/apache2/sites-enabled/vhost: /etc/apache2/sites-enabled/vhost:11: <VirtualHost> was not closed. failed!

Dzięcioł

zle mnie sie skopiowal plik konfiguracyjny bo mam </VirtualHost> na koncu aha i NameVirtualHost *:80 tez probowalem
EDIT
wywalilem NameVH i wpisalem IPki i mi takie warn'y wywala:
[Wed Jan 31 08:50:19 2007] [warn] VirtualHost ip2.ip2.ip2.ip2:80 overlaps with VirtualHost ip2.ip2.ip2.ip2:80, the first has precedence, perhaps you need a NameVirtualHost directive
[Wed Jan 31 08:50:19 2007] [warn] VirtualHost ip.ip.ip.ip:80 overlaps with VirtualHost ip.ip.ip.ip:80, the first has precedence, perhaps you need a NameVirtualHost directive
i 2 ip dalej nie smiga jak powinno :(

Bicycle repairman

Zaglądałeś do logów apache?
Edit:
Dyrektywa NameVirtualHost jest niezbędna.

Dzięcioł

w logach to jedynie mam to co wyzej napisalem, jedynie te warn;y

były zielony_83 :)
@jezoo co ty chcesz osiągnąć ?
Apache ma ci nasłuchiwać na 2 IPikach. Do tego nie potrzeba virtualhostów definiować.
Przeczytaj to LINK

Dzięcioł

i dalej nic, :(
zrobilem wg wskazowek na stronie ktorej podales i nic
w ports.conf wpisalem tak:
Listen ip1.ip1.ip1.ip1:80 Listen ip1.ip1.ip1.ip1:443 Listen ip2.ip2.ip2.ip2:8000
i tak:
Listen ip1.ip1.ip1.ip1:80 Listen ip1.ip1.ip1.ip1:443 Listen ip2.ip2.ip2.ip2:80
i lipa a bindaddress nie dziala w apache od v 2.0 a ja mam 2.2