Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Jestem zielony wybaczczcie :> ale którą wersję diebiana 'stable' mam zassać żeby zainstalować ją na AMD64 może byc i versja 32bit tyle ich jest, że sie pogubiłem.
Pozdrawiam.
na amd64 najlepiej zainstalować testing zwłaszcza że niedługo będzie stable tak więc polecam
http://www.debian.org/devel/debian-installer/
możesz wybrać sobie coś dla siebie a raczej chodzi o instalacje
Witam.
Jestem zielony wybaczczcie :> ale którą wersję diebiana 'stable' mam zassać żeby zainstalować ją na AMD64 może byc i versja 32bit tyle ich jest, że sie pogubiłem.
Pozdrawiam.
witaj
to zależy do czego jest ci potrzebny system
wg mnie jeżeli masz peceta/laptoka do swojego domowego użytku, to powinieneś zassać obrazy cd/dvd etcha (mimo, że jest jeszcze tak zwany testing, choć już praktycznie stable) stąd (tu ściągniesz płytki z systemem):
http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/amd64/
i tutaj wybierz sobie czy wolisz obrazy cd, czy dvd
ja osobiście polecam instalację z płytki netinstall, która ma objętość ok 180MB, a reszta potrzebnych pakietów jest dociągana podczas instalacji (jeżeli oczywiście podczas instalacji masz dostęp do internetu):
http://cdimage.debian.org/cdimage/etch_di_rc1/amd64 … 4-netinst.iso
Dobrego
milosz
tak zwany EDIT:
cholewcia...
trochę długo mi się pisało i się powtarzam
ale wybaczcie - sobota wieczór i piwko i w ogóle ;)
pozdrawiam
rowniez polecam netinstall
instalujesz podstawowy system i srodowisko graficzne..(np kde)
aptitude install x-window-system xserver-xorg-dec build-essential module-assistant kde kdm kdebase kde-i18n.pl xfonts-biznet*
a reszte instalujesz juz z systemu graficznego..:)
r
Kod:
aptitude install x-window-system xserver-xorg-dec build-essential module-assistant kde kdm kdebase kde-i18n.pl xfonts-biznet*
Zamiast kde może raczej kde-core będzie szybciej.
ja instalowalem to co wypisalem, a teraz sprawdzilem czy mam kde-core i jest:) moze od razu sie instaluje ? nie wiem.. w kazdym badz razie mozesz wpisac miast kde=> kde-core:)
kde jest metapaczką która sama w sobie nic nie instaluje ale przez zależności instaluje kde-core,kdegames,kdeadmin.kdenetwork,kdemultimedia itp
podobnie jest z xorg która instaluje xserver-xorg fonty liby itd wszystko co potrzebne żeby xorg ruszył
i jeśli nie chcesz instalować wszystkiego to zainstaluj kde-core i puźniej ręcznie wybieraj co chcesz jeszcze a jeśli chcesz odrazu wszystko to kde
owszem ale xserver-xorg-dev przyda sie przy instalacji sterownikow ATI/Nvidia do wlaczenia akceleracji 3d
owszem ale xserver-xorg-dev przyda sie przy instalacji sterownikow ATI/Nvidia do wlaczenia akceleracji 3d
nie rozumiem cię co to ma do metapaczek
Dziekuję wszystkim za dobre rady na pewno będę się nimi posiłkował. Nie rozumiem tylko jednego :> dlaczego Debian jest wystawiany na tak marnych łączach, że zassanie DVD czy CD .iso, aż zniechęca. 50kB/s przy łączu max Download ponad 400kB/s to porażka.
P.S
Wysłany: Pon Sty 29, 2007 10:39 pm :> server na którym stoi to forum powinno mieć godzinkę popchnięta do przodu. :>
Pozdrawiam.
czechu u mnie spiewal przy instalacji sterow ati o pliki dev xorga dlatego podalem zeby tez zainstalowal..
Dziekuję wszystkim za dobre rady na pewno będę się nimi posiłkował. Nie rozumiem tylko jednego :> dlaczego Debian jest wystawiany na tak marnych łączach, że zassanie DVD czy CD .iso, aż zniechęca. 50kB/s przy łączu max Download ponad 400kB/s to porażka.
Pozdrawiam.
Ściągaj obrazy przez bittorenta, będzie szybciej, przynajmniej powinno. :)
cześć. Jak to:
1) będzie wyglądać dla chcących mieć odrazu GNOME?
Oraz dwa krótkie pytania praktyczne:
2) Prosiłbym o wytłumaczenie jak z niego zrobić Testing i jak Unstable od razu.
3) Czy w netinstall jest SSH? Mieszkam w akademiku, gdzie przez niego się łączymy do internetu, także sami widzicie... muszę mieć.