Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam
mam 3 katalogi. filmy mp3 gry. jesli zaloguje sie uzytkownik ukasz to moze zapisywac i odczytywac wszystko co jest w tych katalogach. jesli np adam to tylko odczytywac. wiem ze jest opcja read i write list. skonfigurowalem sambe wstepnie:
[global] load printers = no workgroup = NOWINY.NET server string = SERWER security = user encrypt passwords = true local master = yes preferred master = yes domain master = yes wins support = no os level = 100 interfaces = 192.168.1.1/255.255.255.0 bind interfaces only = yes read raw = yes write raw = yes getwd cache = yes [mp3] path = /glftpd/glftpd/site/mp3 printable = no max connections = 30 read list = ukasz, root write list = root
niestety samba mnie nie chce wpuscic na zadne konto czy to root czy ukasz. dodalem hasla przez smbpasswd -a nazwa usera
zmienilem mp3 na ukasz i dodalem patch = /home/ukasz writable = yes valid users = ukasz. cos zle musze miec skonfigurowane tylko co ?
loguje sie z windy i nic nie daje. ani odrzuca ani wpuszcza
Nie pytałem o winde, spróbuj lokalnie:
smbclient -U ukasz //serwer/mp3
Error connecting to xx.xx.xxx.xxx (Połączenie odrzucone)
Connection to serwer failed
Posprawdzaj dobrze konfig, czy firewall np. nie blokuje, wpisz nazwę swojego serwera lub IP, zamiast "serwer".
[mp3]
comment = Katalog MP3
path = /home/mp3
valid users = @mp3
write list = @mp3
force group = mp3
create mask = 0770
force create mode = 0770
directory mask = 0770
force directory mode = 0770
Załużmy że zakładasz grupę mp3
groupadd mp3
dodajesz do tej grupy usera
gpasswd -a ukasz mp3
prawa do katalogu chmod -R 0770 /home/mp3
ustawiasz włąściciela
chown -R ukasz.mp3 /home/mp3
I ma działać
serwer:~# smbclient -U ukasz -I 192.168.1.1 //serwer/mp3
Password:
Domain=[SERWER] OS=[Unix] Server=[Samba 3.0.23d]
tree connect failed: NT_STATUS_BAD_NETWORK_NAME
wczesniej chcial sie polaczyc na adres internetowy na ktorym mam zablokowana samba. tylko na lokalnym interfejsie jest samba.
eh jakby to bylo pieknie jakby wszystko chodzilo. kolejny problem.
samba nie autoryzuje userow. wpuszcza wszystkich na ukasz i nie wymaga logowania.
[global] load printers = no workgroup = NOWINY.NET server string = SERWER security = user encrypt passwords = true local master = yes preferred master = yes domain master = yes wins support = no os level = 100 interfaces = 192.168.1.1/255.255.255.0 bind interfaces only = yes read raw = yes write raw = yes getwd cache = yes unix password sync = yes passwd program = /usr/bin/passwd %u [katalog domowy] path = %H writeable = yes veto files = /quota.*/.*/ [mp3] path = /glftpd/glftpd/site/mp3 read only = yes write list = ukasz max connections = 30 [gry] path = /glftpd/glftpd/site/gry read only = yes write list = ukasz max connections = 30 [filmy] path = /glftpd/glftpd/site/filmy read only = yes write list = ukasz max connections = 30 [programy] path = /glftpd/glftpd/site/programy read only = yes write list = ukasz max connections = 30 [incoming] path = /glftpd/glftpd/site/incoming writable = yes max connections = 30 [torrenty] path = /glftpd/glftpd/site/azureus/%u max connections = 30 writeable = yes
a teraz cos czego kompletnie nie kumam:
serwer:~# smbclient -U adams -I 192.168.1.1 //serwer/mp3 Password: Server not using user level security and no password supplied. tree connect failed: Call returned zero bytes (EOF)