Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, kupilem niedawno Toshibe Satelite A100-847, czytalem juz co nieco na forum ale jestem bardzo poczatkujacy jesli chodzi o Debian/Linux to nie mam praktycznie pojecia od czego zaczac, nie jestem nawet pewien ktory port Debiana mam wybrac bo nie widzialem aktualnej wersji na EM64T. Nie wiem czy poradze sobie z instalacja wszystkich sterownikow (o ile znajde do wszystkiego) dlatego bylbym bardzo wdzieczny gdyby ktos zapoznal sie ze specyfikacja mojej Toshiby i napisal czy jest w ogole jakasz realna szansa na to ze wszystko pujdzie w miare sprawnie i ze bedzie mi dzialal caly sprzet.
Od niedawna mam tecre a8 i postawilem na niej etcha. Z braku czasu powoli sobie go konfiguruje. Nie wszystko jeszcze dziala, ale mam nadzieje ze to kwestia czasu. Od razu ci moge powiedziec ze nie bedziesz mial wiekszych problemow z grafika i wifka. Zaczac proponuje od sciagniecia http://cdimage.debian.org/cdimage/etch_di_rc1/i386/ … 6-netinst.iso , a potem jak bedziesz miec problemy to szukaj na forum.
tomek jestem bardzo wdzieczny ze cos juz mi doradziles ale dlaczego mam instalowac Etch'a a nie Sarge i dlaczego i386 a nie amd64/em64t? Przeciez Sarge jest nowszy. Zapomnialem napisac ze mam NEO na Thomson SpeedTouch 330 a z tego co czytalem to poza kilkoma wyjatkami (jesli chodzi o dystrybucje) instalacja tego modemu jest strasznym problemem.
Nie wiesz moze jakie sa szanse na to ze bedzie dzialac mi eth i bt, no i jaka jest roznica miedzy sterownikami oficjalnymi NVidia a tymi z Debian'a z non-free?
PS. Ja naprawde jestem laikiem jesli chodzi o Debian'a i w ogole Linux'a i bylbym bardzo wdzieczny gdybyscie pisali cos wiecej poza gotowym rozwiazaniem, dlaczego wlasnie tak a nie inaczej.
Pozdrawiam
dlaczego mam instalowac Etch'a a nie Sarge (...)? Przeciez Sarge jest nowszy.
Sarge pochodzi z (jeśli dobrze pamiętam) maja 2005, Etch to obecny testing, który w ciągu najbliższych dni ma zostać wydany. To Etch jest nowszy, dużo nowszy.
tomek jestem bardzo wdzieczny ze cos juz mi doradziles ale dlaczego mam instalowac Etch'a a nie Sarge i dlaczego i386 a nie amd64/em64t?
Jesteś początkujący, i386 będzie łatwiejszy i mniej kłopotliwy (brak problemów z emulacją, flashami, javami i innymi cudami)
Przeciez Sarge jest nowszy.
Bzdura.
Zapomnialem napisac ze mam NEO na Thomson SpeedTouch 330 a z tego co czytalem to poza kilkoma wyjatkami (jesli chodzi o dystrybucje) instalacja tego modemu jest strasznym problemem.
W szukajce zanjdziesz wskazówki
Nie wiesz moze jakie sa szanse na to ze bedzie dzialac mi eth i bt, no i jaka jest roznica miedzy sterownikami oficjalnymi NVidia a tymi z Debian'a z non-free?
Szanse są spore, wszystko zależy od chęci, uporu i posłusznego słuchania naszych rad :)
PS. Ja naprawde jestem laikiem jesli chodzi o Debian'a i w ogole Linux'a i bylbym bardzo wdzieczny gdybyscie pisali cos wiecej poza gotowym rozwiazaniem, dlaczego wlasnie tak a nie inaczej.
Po to jest to forum.
Na tak nowym sprzecie nie instaluj sarge, nie wykryje ci dysku sata. Co do architektury to instaluj najpierw i386. Jak juz wszystko skofigurujesz to mozesz sprobowac z 64bitami na osobnej partycji. Co do neo to proponuje kupic router wifi kompatybilny z neo, odpadna problemy z instalacja i bedzie znacznie wygodniej. eth bedzie dzialac bez problemu zarowno kablowy jak i wifka.
Na tak nowym sprzecie nie instaluj sarge, nie wykryje ci dysku sata.
Nieprawda, ja mam tylko testowa wersje sarga na plytkach i wykryl dysk SATA bez problemu.
Mam nawet Mandrejka starego jak świat (chyba 9.0) i juz widzial dysk SATA.
Jak sam zainstaluje neo to sie czegos nauczy a tak to tylko kase wyrzuci na router (no chyba ze ma kolega jej za duzo)
Patrząc na cenę laptopa kolega wystarczająco dużo kasy już wydał. Na forum są linki do Sarge`a na jądrze 2.6.19 (o ile się nie mylę), więc z SATA i nowszymi sieciówkami, "wifkami", pcimciami i innymi nie powinno być problemu.
Na tak nowym sprzecie nie instaluj sarge, nie wykryje ci dysku sata.
a ja mialem sarge na dysku SATA zainstalowanego (bez problemow) gdy jeszcze on byl testing :-)
A to sorki, moj blad, widocznie mozna postaiwc sarge na sata, ale wiem ze sa z tym czasami problemy, wiec chyba jednak lepiej etcha instalowac na tym sprzecie
Jeśli instalowałes Debiana Sarge na kernelu 2.4 to sie nie dziwie http://packages.debian.org/stable/debian-installer/ … 4.27-2-386-di
Jesli wszystko dobrze zrozumialem to jednak najlepiej bedzie instalowac Etch'a i najlepiej kupic sobie router z modemem adsl (juz niedlugo bedzie), a wiec biore sie za zassysanie plytek tylko teraz pytanie ile mam ich zassac? Wszystkie to chyba za duzo? Narazie i tak bede musial windowsa sobie zostawic bo jak cos sie nie uda to nie moge zostac bez systemu. Jak sie juz nigdy wiecej nie odezwe to znaczy ze bardzo spartaczylem :P Ale mam nadzieje ze juz bardzo nie dlugo bede mogl was zalewac lamerskimi pytaniami :P To czekam teraz tylko na odpowiedz ile pierwszych plytek mam zciagnac, chce miec podstawe do dalszej rozbudowy ze zrodel (nowe jajo, xfree, kde na poczatek)
Ja do instalacji systemu bazowego używam trzech płyt a reszte ciągne z repozytorium ftp na bieżąco co trzeba.
Jesli wszystko dobrze zrozumialem to jednak najlepiej bedzie instalowac Etch'a i najlepiej kupic sobie router z modemem adsl
nie potrzebny Ci jest żaden modem/router - do czasu podziału łącza na kilka komputerów To tak jakbyś kupował auto pod wcześniej zakupione dywaniki.
Jesli wszystko dobrze zrozumialem to jednak najlepiej bedzie instalowac Etch'a i najlepiej kupic sobie router z modemem adsl
nie potrzebny Ci jest żaden modem/router - do czasu podziału łącza na kilka komputerów To tak jakbyś kupował auto pod wcześniej zakupione dywaniki.
Oczywiscie, ze router nie jest niezbedny, ale daje duzo wygody (mowie oczywiscie o routerze bezprzewodowym, bo przewodowy faktycznie nie ma sensu dla jednego kompa), bo nie masz lapka caly czas na kablu uwiezionego. Poza tym wpinanie dodatkowego kompa jest banalne.
No udalo sie zainstalowac Etcha na sacie :) Narazie sprawdzalem tylko czy to sie uda w ogole. Teraz czas na reczny wybor pakietow i instalacje sprzetu. Mam tylko taki maly problem ze nie wiem jak zamontowac windowsowe partycje zeby uzyskac dostep do tego co zciagnelem, czy ktos moze mi w tym jakos pomoc? Probowalem dostac sie do windowsowych partycji z Gnoma ale sie nie udalo :/ Widziec je widzial ale chyba ich w ogole nie montowal :/
Buahaha nareszcie serfuje sobie po necie w Debianku i to dzieki Lynx'owi :P Polewa jest nie chuda :) Udalo sie juz zaistalowac neo jak widac :P Udalo sie takze zainstalowac grafe i dzwiek wiec puki co jest dobrze :D Ten poscik to tak tylko zeby sie pochwalic jak mi idzie, jak mozecie to nie kasujcie :) Pozdrawiam