Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Mam kilka problemow z moim mepisem. O to one:
1) Problem z drukowaniem. Gdy np w OpenOffice klikne drukowanie to w menadzezedrukowania widze ze stan drukowania to "przetwarzanie" i tak zostaje. Przed jednym z upgrade'ow tego problemu nie bylo.
2) Problem z wpisaniem polskich znakow. To sie stalo po aktualizacji sterownikow nVidii. Teraz uzywam sterownika nv po nie ma jeszcze odpowiedniego pakietu nvidia-kernel. Moze to ma jakies znaczenie. Czcionki mam poinstalowane. Wyswietlaja mi sie wszystkie polskie znaki narodowe.
3) Problem nVidii. Opisany tez w pkt 2.
a czy tylko ooffice nie chce drukować? pamiętam że miałem taki film jak równocześnie chodził cups i jakiś 'xprint server'. spróbuj zatrzymać xprint, może drukarka zajaży
stery nvidii nie mają nic do poskich krzaczków. a skoro już nvidia, to jednak polecam sterownik 'vesa' z dystrybucji iksów
Nie tylko Office. Wydruk jest niemozliwy ze wszystkich edytorow. Mozesz mi podpowiedziec jak wylaczyc print server? Co do polskich znakow to moje podejzenia skierowane sa na config X'ow...
ok, więc najpierw na konsoli podglądnij sobie kolejkę wydruku poleceniem
lpq
(jako root). pewnie ci się tam trochę nazbierało, więc jeśli jednak nie chcesz tego drukować pstryknij:
lprm -
. teraz zatrzymaj xprinta:
/etc/init.d/xprint stop
i sprawdź czy drukarka trybi, wpisując np.:
ls | lpr
jeżeli ruszy, zrób żeby xprint się nie odpalał automatycznie:
rm /etc/rc2.d/*xprint
jeżeli to jednak nie zadziała, upewnij się że masz wszystkie potrzebne pakiety do drukowania
root@1[krzychoo]# lpq HPDeskJet920C is ready no entries
root@1[krzychoo]# /etc/init.d/xprint stop bash: /etc/init.d/xprint: Nie ma takiego pliku ani katalogu
root@1[krzychoo]# ls | lpr root@1[krzychoo]#
Problem ze starami nVidii juz sie rozwiazal. Wreszcie apt zassal odpowiedni pakiet nvidia-kernel...
dobra no to sprawdź jeszcze 3 rzeczy:
1. czy nie wyłączyłeś usb w biosie (raczej nie, ale sprawdź)
2. czy w jądrze masz wkompilowaną obsługę drukarki na usb (jeśli to jądro z dystrybucji, to na 99% jest)
3. czy masz wszystkie potrzebne pakiety: hpoj, hpijs, foomatic-bin, cupsomatic, a2ps, gs...
1. USB jest wlaczone
2. W kernelu USB tez jest bo kamerka mi dziala, digikam aprat i zdjecia tez widzi, ale nie moge ich zgrac na kompa - watpie zeby mialo to jakis zwiazek
3. hpoj - 0.91-4
hpijs - 2.0.1+0.8.7-4
foomatik-db-hpijs - 1.5-20050118-1
foomatic-bin - 20050218-1
cupsomatic-ppd - niezainstalowany (pakietu cupsomatic nie mam w synapticu)
a2ps - 1:4.13b-4.3
a2ps-perl-ja - 1.45-4
gs - niezianstalowane
a masz zainstalowane cupsys-client ? bo bez tego ani rusz
i jeszcze jedno - jak miałem pakiet hpoj to mogłem zapomnieć o drukowaniu, wywaliłem i jest ok
cupsys-client jest. Pokombinuje i zobacze zo z tego wyjdzie. Pojaiwl sie nowy problemik. Problemik bo nie jest uciazliwy ale bardzow idoczny :). Na pulpicie w KDE pojawil sie kolejny dysk "Dysk twardy [/dev/capi]". Jak to wywalic i co to jest?